Opakované záněty nosohltanu, zadní rýma, alergie

Potřebovala bych se s Vámi poradit. Už si přijdu trochu jako hypochondr, ale od porodu před 5 lety nějak nepoznávám své tělo. Po porodu jsem si nechala dát tělísko Mirena, bohužel po 1,5 roce muselo ven. Začala jsem mít cysty, stavy úzkosti. Začala jsem brát antikoncepci. Do toho mám stále zadní rýmu, z toho bolest v krku. Nejprve mysleli, že reflux, ale pálení žáhy jsem neměla, mám 55 kg, takže nadváhou netrpím. Začala jsem brát také prášky na alergii Cezera, i když dle testů alergik nejsem. Vyšly mi úplně minimální hodnoty na roztoče. Ale prášky mi zabírají s kombinací Mometasonu do nosu. Pokud vysadím jedno, tak mě buď svědí kůže a spustí se mi opět zadní rýma a bolest v krku. Měla jsem párkrát i dost nateklé mandle, než se na to přišlo. Samozřejmě trpím na záněty dutin chronické, takže se občas nevyhnu ani antibiotikům. Proč mi tedy pomáhají léky na alergii, když alergik nejsem? Na alergo mi řekli, když vám to pomáhá, tak to berte a že mě předávají na ORL. Tam samozřejmě vždy dostanu další recept na výše uvedené. Beru od nového roku také Euthyrox 50 kvůli zvětšené štítné žláze. Antikoncepci jsem musela vysadit, protože jsem měla dost časté migrény, které dříve nikdy. Od vysazení je nemám. Nyní se mi objevují i metličkové žíly a podivné jakoby přeskakování srdce, které je nebolestivé a vždy po ulehnutí. Nemůžu mít spíše nějaký hormonální problém, který by vše vysvětloval? Dříve jsem svého praktického lékaře téměř nenavštěvovala, ale teď už je mi spíše trapné tam znovu jít kvůli přeskakování srdce. Vím, že mi určitě napíšete, že bych tam jít měla a já určitě půjdu, ale přijde mi, že zase vyfasuju další léky, ale nikdo nepátrá, proč je vlastně musím brát. Moc děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Hezký den Moniko, nejprve k Vaši alergii-nealergii, udáváte, že nejste alergická na roztoče, byly Vám provedeny testy i na ostatní standardní alergeny, jako např. pyl, prach, srst zvířat atd.? Zřejmě ano, bohužel z mojí praxe mi vyplývá, že kolem nás v ovzduší, v životním prostředí je spousta dalších alergenů. na které se testy vůbec neprovádějí, existuje např. tzv. chladová alergie - s příznaky alergie, pokud je člověku zima, alergie na alkohol, zkuste vypozorovat, o co by se mohlo jednat u Vás, jestli jsou potíže horší na jaře, či na podzim zcela vymizí, může se jednat např. o reakci a prací prášek, který užíváte, Aviváž, zkuste tedy nedráždivý prací prášek, Aviváži se raději vyhněte. S přeskakování srdce bych vůbec neváhala a jistě je na místě navštívit Vašeho praktika, změří Vám krevní tlak, natočí EKG, odebere mineralogram atd., není nutné Vám přidat další medikaci, ale je nutné zjistit důvod tohoto "přeskakování". Co se týče zadní rýmy, bolesti v krku, zkuste po omezenou dobu užívat preparát Wobezym, myslím, že by mohl " vyladit " Váš imunitní systém a je možné, že se poté těch prášků na alergii zbavíte. Přeji Vám pěkný den a brzké zlepšení zdravotního stavu, s pozdravem, k. jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x