Opakované záněty plic

Dobrý den, můj syn (7,5 roku) měl již celkem 3x virový zánět plic (ve 3, 6 letech a nyní v 7 a půl letech). Záněty byly vždy diagnostikovány jako virové - potvrzené na rentgenu. Vždy šlo o jedno zánětlivé ložisko, nikdy ale na stejném místě. Nyní se jedná podle popisu o menší infiltraci. Vždy byla k pokrytí nasazena antibiotika - klacid, nyní Zinnat (na 10 dní). Průběh byl vždy mírný a po nasazení antibiotik došlo k okamžitému zlepšení. Rekonvalenscence u předchozích dvou byla rychlá a bez problémů. Nikdy jsme kvůli tomu nebyli v nemocnici. Syn býval mezi 3 a 6 lety často nemocný (různé respirační infekce, většinou bez atb). Nyní již delší dobu moc nestůně. Naposled měl antibiotika loni v lednu právě na zánět plic. Od té doby měl asi jen dvě lehčí virózy. Ve škole v zimě dokonce přestál bez úhony i rozsáhlou chřipkouvou epidemii. Chtěla bych se zeptat,jestli je nějaký důvod, proč viróza končí u něj tak často zánětem plic a jestli je možné tomu nějak předejít. Hodně pobýval i v zimě venku. Několikrát jsme byli na horách. 2x týdně hraje fotbal i v horším počasí teď na jaře venku. Takže otužilý by měl celkem být. Je možné, že má nějak oslabené plíce? Nebo se spíš jedná o náhodu? Mělo by u něj nějaký význam očkování proti chřipce? Já sama s ním mám špatné zkušenosti, takže jsem zatím nikdy děti očkovat nedala. Alergie zatím žádné zjištěné nemá a nepozoruji ani žádné výrazné potíže, které by jim nasvědčovaly. Poslední dobou jsem spíš u něj pozorovala psychickou únavu (je letos v první třídě). Druhý mladší syn se bohužel většinou posléze od něj nakazí také, i když většinou nemoc nepřinese on. Z vlastního dětství si nepamatuji, že bychom měli takové nemoci jako zápaly plic. Většinou šlo jen o banální virózy s rýmou. Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, chci se zeptat jestli při zánětech byli přítomné alespoň některé z typických příznaků jako zvýšená teplota, kašel, dyšnost, únava, zda byl přítomen poslechový nález na plicích a jestli byl RTG nález jednoznačný. Setkala jsem se s více případy, kdy dítě nemělo moc potíže, nebol párkrát zakašlalo, byl pořízen nekvalitní RTG snímek a nález byl mylně hodnocen jako pneumonie. Jestli ale skutečne jde o opakované záněty plic, může jít i o náhodu ale často bývá příčinou jiná nemoc jako porucha imunity, aspirace, vrozené srdeční nebo plicní abnormality, astma, cystická fibróza, gastroesofageální reflux... Po poradě s vaším pediatrem a zvážení možných dalších příznaků (které někdy můžou být i nenápadné) jako třeba chronický kašel, pálení žáhy, problémy s trávením, atd.. bych zvážila odborné vyšetření imunologem nebo jiným specialistem. Očkování proti chřipce bych zvažovala podle výsledků vyšetření. S pozdravem

MUDr. Monika Prachárová
MUDr. Monika Prachárová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Klinika pediatrie a neonatológie, Fakultná nemocnica Trenčín

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: