Opakovaný zánět močových cest

Dobrý den, opakovaně trpím záněty močových cest a močového měchýře. Doktorka mi vždy předepíše antibiotika tzv. naslepo. Opravdu si na sebe dávám pozor, teple se oblékám, zdravě stravuji, hodně piji... Chtěla jsem se zeptat, jestli bych neměla absolovovat nějaké další vyšetření, když mám i krev v moči? A ještě se ptám zda jsem poslední zánět mohla dostat od přítele, má zánět prostaty a ještě nezačal brát antibiotika? Děkuji mnohokrát za odpověď :-)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Martino. U recidivujících infekcí močových cest léčba antibiotiky na slepo opravdu nevede nikam- nebo spíše vede: k vypěstování multirezistentního kmene. Je nutné provést vyšetření moči ke kultivaci se stanovením citlivosti dané bakterie na antibiotiká. Dále u všech sexuálně aktivních pacientů s recidivujícimi infekty doporučuji provést stěry na ureaplazmata a serologické vyšetření na chlamýdie ( v moči se tyto bakterie nezachytí). Navíc k jejich léčbě se používají pouze antibiotiká působící uvnitř buněk (doxycyklin, erytromycin, clarithromycin...)- to je možná příčina toho, že u Vás léčba běžně předepisovanými antibiotiky nezabírá. Součastně je nutné zároveň s Vámi vyšetřit a přeléčit i vašeho partnera. Jinak by jste se znova mohla od něj infikovat. Během léčby se doporučuje sexuální abstinence, nebo styk s použitím kondómu ( nepředstavuje ale 100% ochranu). Krev v moči je patří k příznakům infekce močových cest. Pokuď ale chcete mít 100% jistotu- žádejte vyšetření v nefrologické ambulanci, kde Vás vyšetří podrobně (včetně výše uvedených vyšetření).

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: