Opakující se průjem

Dobrý den, mám problém s opakujícími se průjmy. Vše začalo v listopadu, kdy jsem měl střevní chřipku - veliké průjmy a zvracení. Od té doby se v periodě 1 týdnu opakují průjmy.Na záchod ale jdu tak maximálně 3x denně. Vždy, když průjem zaregistruji, beru černé uhlí a enterol. Během týdne vše ustane (dodržuji i lehkou stravu - dušené kuřecí maso nebo ryba, zpočátku rýže, pak i bramborová kaše a hodně nastrouhaného jablka, postupně zapojuji mastnější a tučnější jídla - pečené kuře, rošťěná). V prosinci jsem byl i u mého lékaře. Odebral mi krev a výtěr ze stolice, ale nic se neprokázalo. Řekl mi, že to prostě musí přejít samo... Právě on mi poradil užívat Enterol a tzv. jablkovou dietu s nastrouhanými jablky. Když se pokouším průjem nevnímat, po pár dnech se dostaví i nevolnost... Všímám si také bíle potaženého jazyka - při nevolnosti ho mám jako stěna, jindy jsou na něm menší bílé skvrny - po celé ploše jazyka. Na začátku ledna jsem si řekl, že už opravdu na průjem nebudu ani myslet a opravdu se celý leden nic nedělo - krásná stolice (vyprazdňoval jsem každý den...). Proto si myslím, že je to trochu i psychického rázu... Jenomže o jarních prázdninách to zase celé začalo nanovo. Nejprve jsem měl 2 dny průjem, poté se dostavila i nevolnost. Začal jsem tedy zase užívat 2 tobolky černého uhlí 3x denně a 1 tobolku Enterolu 2x denně. Vše se vyléčilo, ale po týdnu (dnes) mám zase veliký vodnatý průjem. Četl jsem na internetu, že by to mohla být kvasinka: Candida albicans, která se nijak neprojevuje, pouze opakujícími se průjmy... Co bych měl podle Vás dělat? Tyto průjmy mě neskutečně omezují v běžném životě. Také si ještě vzpomínám, jestli s tím nemá společné to, že když se ráno probudím, hleny v nose jdou rovnou do krku, kde pak jsou celý den a já mám pocit knedlíku v krku. Jestli se nedostanou do žaludku a nedělají tam "humbuk"... Z krku vůbec nejdou vykašlat a po polykání se po chvíli vrátí tam, kde byly... Děkuji mockrát za Váš názor

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nejenže jsou Vaše obtíže velice nepříjemné, mohly by znamenat i vážnější onemocnění střev. Dle mého názoru by se mělo provést kolonoskopické vyšetření (vyšetření tlustého střeva kamerou) k vyloučení zánětu a dále krevní testy na celiakii (nesnášenlivost lepku). Pokud tato vyšetření budou negativní, mohlo by se jednat o tzv. funkční potíže, jako je dráždivý tračník. Zdravím Vás.

MUDr. Lea Blahníková
MUDr. Lea Blahníková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Obvodní lékař, Vidnava

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: