Opary na patře

Dobrý den, paní doktorko. Před několika lety mi byl poprvé zjištěn výsev oparových puchýřků na patře, je to možné? Nikdy předtím jsem opary neměla, ani ten typický na rtu. Nyní se mi to opakuje min. 2x do roka. K tomu mám vždy škrábání v krku, zvýšenou teplotu, celkovou slabost, silné pocení. Chci se dále zeptat, zda je vhodnou léčbou Bioparox. Bylo mi řečeno, že sice na viry neúčinkuje, ale napomáhá hojení sliznice. Nyní mám opary znovu po dvou měsících, tak nevím, zda je dobré užívat takto často antibiotikum, i když lokální. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud se skutečně jedná o opar (respektive výsev herpetického viru, v tomto případě pásový opar - vyskytuje se v určitém neurologickém pásu), tak antibiotikum je víceméně zbytečné. Co by naopak pomohlo je Acyklovir Herpesin, pokud se Vám to opakuje takhle často, je dobré navštívit infekční, nebo imunologii, kde by se na Vás měli podívat celkově, jestli nemáte narušenou imunitu.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bolesti hlavy (3. díl)
Články: Bolesti hlavy (3. díl)
Trápí-li Vás bolesti hlavy...
Lepku se u dětí nebojte. Neškodí, naopak chrání před celiakií
Trombóza a embolie
Články: Trombóza a embolie
Hluboká žilní trombóza a...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: