Opuchlé týtko po operacikřečových žil

Dobrý den pane doktore, prosím o radu ohledně oteklého lýtka. Měla jsem operaci křečových žil obou nohou v prosinci 2014. Operace klasická, narkóza částečná do páteře (pouze nohy), nezabrala, následně celková narkóza. Od operace necítím jedno lýtko, jako by bylo dřevěné. Lýtko je znatelně větší než druhé, o 1-1,5 cm, stále opuchlé celé. Mám to již delší dobu, cca dva měsíce. Byla jsem na ultrazvuku před měsícem, byl v pořádku. Nyní dostávám Clexane 0,6 ml injekce na 6 dní. Po jaké době a zda vůbec po těchto injekcích lýtko splaskne? Mám tři injekce a lýtko stále stejné. Nebyla jsem těsně předtím ani na ultrazvuku, ani mi nebyla odebrána krev. Jaká by mohla být příčina opuchlého lýtka? Zabrání se aplikací Clexanu případným možným komplikacím, např. embólie, trombóza?? 4 měsíce po operaci jsem doufala, že budu úplně bez komlikací, když samotná operace proběhla v pořádku. Mám astma, nevadí injekce Clexanu? Mám z nich trochu obavu, že jsou docela silné. Po operaci jsem nebrala žádné léky ani injekce na ředění krve. Děkuji Hanka 45 let

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Hanko, při klasické operaci varixů může dojít k poškození tkání ( lymfatické a nervové ), které se vyskytují v bezprostřední blízkosti odstraňované žíly. Nejedná se o chybu operatéra, ale o operační metodu , která, i když se provede správně , tak má určité procento těchto komplikací. Mimo jiné i z tohoto důvodu jsou dnes tak populární miniinvazivní endovenózní metody jako radiofrekvence nebo laser. Bohužel, nejsou v českém zdravotníctví hrazeny ze zdravotního pojištění. Tomu by odpovídaly Vaše potíže , jak uvádíte necitlivost a otok lýtka. Clexane a další jemu podobné látky se užívájí k prevenci nebo léčbě žilní trombózy.Ta byla ale vyloučena ultrazvukovým vyšetřením, které je u této diagnózy velmi citlivé vyšetření. V tuto chvíli bude pro Vás důležité nosit kompresivní punčochy II.t., chodit, vyvarovat se dlouhému stání a sezení, cvičit v hlezenném kloubu , užívat Detralex 2-0-0. Nevyšetřil jsem Vás, takže se mohu dopustit určité chyby.V případě Vašeho zájmu objednejte se do mé ambulance, kde se specializuji na onemocnění žilního systému. V opačném případě bude vhodné vyšetření cévním lékaře, lymfoscintigrafie. Zdraví Dr.Simon Julínek.

MUDr. Simon Julínek
MUDr. Simon Julínek

Pracoviště: klinika Palas Athea

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x