Ostrá bolest na pravé strane hlavy, únava

Od měsíce prosince 2008 mě trápily trávicí potíže, kdy bolest byla na pravé i levé straně břicha pod žebry a silně vystřelovala do zad. Byla jsem na sono břicha, odběry krve i moči. Vše bylo v naprostém pořádku a bylo mi sděleno, že se může jednat o žaludek, páteř, stresy a vše dohromady. Byl mi předepsán helicid, ten jsem užívala a držela dietu. Pozdeji problémy ustaly a začalo mě pobolívat v levé dolní polovině bricha, ale bolest byla snesitelná. Myslela jsem, že se může jednat o střeva, ale problémy se stolicí jsem neměla, pouze byla hodně světlá, až žlutá. V sobotu 14.2. v ranních hodinách, kdy jsem nespala celou noc z důvodu hlučných sousedů, mě začalo bolet na pravé straně hlavy. Myslela jsem, že je to únava. Ale i následující den bolest trvala a stupňovala se tak, že byla intenzivní a nesnesitelná. Vždy jakoby vystřelila do jednoho místa, asi někde nad pravým uchem, ustala a toto se stále opakovalo ve velmi krátkých intervalech. Bolest mě poté probouzela i v noci, tak jsem 19.2. zašla ke své praktické lékařce. Naměřila mi nízký tlak (nikdy jsem problém s tlakem nemela) a provedla obstřik krční páteře. 20.2. jsem šla na další obstřik páteře, ale nic se nezměnilo. Bolest sice už není tak intenzivní, ale s přestávkamí trvá. Tablety na uvolnění svalů a na to, abych v noci spala, také nepomohly a přestala jsem je užívat. Mám pocit, že se nejedná o problém s páteří. Až dnes v noci jsem dobře spala a zůstala jeden den doma, spala jsem až do 8 hod. ranní, ale jsem malátná, unavená, jako bych celou noc nespala. Místo bolesti hlavy stale cítím, občas ještě vystřelí, je takové otupělé. Ještě mě udivuje jedna věc, že mám delší dobu mravenčení v malíčku levé ruky, kdy prst jakoby necítím. Obávám se vážnějších problémů, proto vás prosím o radu. Chci zítra zajít k mé praktické lékařce a dohodnout s ní další postup. Jen to zvažuji, protože ona hned předepisuje tablety, které poškozují játra či jiné orgány a stejně mi nepomáhají. V posledních letech jsem také zažívala hodně stresové období, jak v soukromí, tak v zaměstnání. Prosím o radu, co si počít, jak postupovat. Moc děkuji. Jaroslava

Odpověď odborníka:

Dobrý den, návštěva lékaře je určitě vhodná. Z pouhého popisu ( i když poměrně podrobného) nelze určit příčinu obtíží - popsaným způsobem se projevují jak svalově kosterní poruchy, tak jiné poruchy - bolesti břicha provázejí celou řadu stavů, stejně tak bolesti hlavy. Nicméně vzhledem k charakteru bolestí se jako první nabízí skutečně svalově kosterní porucha (vadné postavení páteře? reakce svalů na ně?..), a to i v případě poruchy citlivosti malíčku. Nezbývá než stav znovu vyšetřit (fyzikálně, případně laboratorně apod., možná doplnit neurologické vyšetření?), určit akutní léčbu (proto paní doktorka "rovnou dává tablety" = předepisuje Vám léky, které by měly mimo jiné pomoci zvládnout bolesti, i když příčinu obtíží třeba neřeší) a další postup. Co se týče uváděných nežádoucích účinků, ty mají potenciálně úplně všechny léky. Důležité však je, jaký mají léky léčebný účinek, který, aby byl lék schválen lékem, významně převažuje nad možnými NÚ. Je to stejné jako třeba s auty - zásadní je, že Vás auto odveze, kam potřebujete, a to, že občas dojde k dopravní nehodě, je takový "nežádoucí účinek". Kvůli tomu ale nepřestanete jezdit autem, že?

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x