Otevřená zlomenina prstu

Dobrý den pane doktore, koncem srpna jsem prodělal otevřenou zlomeninu III.prstu dolní končetiny, úraz byl ošetřen na chirurgii, předepsána byla ATB Augmentin po 12hod. Po odstranění stehů zhruba po 14 dnech byla lékařská zpráva následující: fustulace v oblasti nehtového lůžka, bez retence a sekrece, píštěl zasahuje k skeletu, na RTG snímku OM destrukce střední třetiny distálního článku III.prstu. Dlouhodobě nasazen Neloren po 8hod. Po další kontrole zhruba po 14dnech je zpráva následující: prst stále lehce prosáklý s mírným zarudnutím dist.čl. dále NErolen po 6hod. Při poslední kontrole byl nález následující: prst již bez sekrece, zarudnutí minim., NC v normě, RTG trvá pakloub dist.článku III.prstu PDK, dále bez ATB, ko za 1měsíc, při trvání potíží a nelepšení RTG nálezu zvážit amputaci prstu. Chtěl bych sy tímto zeptat je-li amputace nevyhnutelná nebo je zde možnost nějaké další léčby. Děkuji

Odpověď odborníka:

Poslední článek 3. prstu nohy není nosnou částí nohy, může , pokud existuje hnisaní nebo jen sekrece je na prvním místě orevřené ošetření s vyškrabáním hnisavého ložiska, excochleací, antibiotika a zklidnění prstu. Pokud by efekt nebyl je asi opravdu nejlépe část tohoto článku odstranit a tím zkrátit dobu léčení a stav definitivně vyřešit a pacientovi od potíží pomoci. Otevřená zlomenina vždy takováto rizika přináší.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: