Ovulace

Dobrý den Paní doktroko, po pordou už 2 roky z toho rok a půl kojení. Mám docela veliké potíže s PMS, jakmile jsem přestala kojit tak jsem navštívila Gynekologa a ten se na mě podíval - ultrazvuk a pohmat a prý podlě něj nemám ovulaci a nejspíše mě chybí hormon gestagen a proto ten PMS. Nijak jsme to neřešili, s tím, že je to asi po kojení záležitost a že se to upraví samo, no po půl roce jsem byla opět u dr, že mě opravdu i v půli cyklu hodně bolí vaječníky a tlačí mě to i na střeva a močový měchýř a náladovost a tak. Opět jsem se dozvěděla to stejné od pana doktora s tím, že mě dal proveru 5mg, kterou mám dnes začít brát, jenže já se hormonů velice bojím, mám problémy s úzkosti a depresemi. Tak to asi brát nebudu? Dále mě dr řekl, že to může být edometrioza, ale že záleží na mě zda půjdu na laparoskopii. Paní Doktorko jsem docela bezradná, přála bych si být v pořádku, už přemýšlíme o dalším miminku a bez ovulace to asi těžko půjde. Prosím poraďte mi, jak by jste to řešila vy? a jaký by byl Váš postup, budu klidnější když budu mít více názorů- jákékoliv. Děkuji moc za odpověď a za to, že jste tady aby jste nám pomohla Děkuji Eva

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Evo, endometrioza může být skutečně příčinou Vašich obtíží, bohužel diagnostika endometriozy je opřená na laparoskopickém vyšetření. Premenstruační syndrom souvisí s ovulačním cyklem. Pokud se obáváte užívání hormonálních přípravků, začnětě s dietním opatřením, tedy omezte kofein, sůl, alkohol. Dodržujte přiměřenou dobu spánku, doplňt aerobní cvičení, např. plavání, cyklistiku, aj. Najděte si také kurz relaxačního cvičení (jóga), dle potřeby konzultujte psychologa či psychiatra. Je to postup vhodný mimo jiné i k řešení Vašich stavů úzkosti a depresí. Pokud tato režimová opatření nepomohou, bude již k úlevě nutné nasadit farmakologickou léčbu. O další těhotenství se můžete začít snažit dle Vašeho uvážení.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: