Paleni a svedeni

Pani doktorko.. obracim se na vas s dotazem protoze ziji v emiratech a nechci zde pro vysoky poplatek lekare navstivit. Mam asi 4 den problem s palenim a svedeni pochvy..nevim jestli to rikam spravne.za to se kdyz tak omlouvam..proste tam vevnitr me pali a svedeni a mam nazlourly vytok. Myslim ze to muze byt zpusobeno vlhkosti vzduchu a nebo klimatizaci a nebo taky bazenem ve kterem jsem skoro denne. Koupila jsem si zde v lekarne canesten tabletky na 6 dni a jiz dnes jsem uzila druhou a zda se mi ze paleni neprestalo. Navic kdyz si nanesu krem canesten tak me to strasne pali tak nevim co delat aby mi neco pomohlo. Je mi 25 let a nikdy jsem tohle nemela.predem dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Milá Vendy, tyto problémy mohou mít mnoho příčin. Může se jednat o podráždění pohlavních orgánů po pohlavním styku, nebo při lehkém zapaření v teplech s nevhodným spodním prádlem, či se může jednat o reakci na nějakou chemikálii (kosmetika, voda v bazénu, a pod) a nebo se může jednat o infekci. Z infekcí jsou nejčastější kvasinky, které lze zaléčit třeba Canestenem. Pokud vás to po aplikaci Canestenu pálí, tak můžete zkusit jiný přípravek. Bohužel nevím, co se dostupné v Emirátech, ale určitě budou v lékárně mít i jiné přípravky z řad antimykotik (učínná látka ketokonazol). Nebo můžete zkusit velice jednoduchou a dostupnpou léčbu a to aplikovat si na pohlavní orgány i do pochvy bílý jogurt. Ten by měl pomoct obnovit přirozené prostředí a zaléčit kvasinky. Také je vhodné vyvarovat se koupání jak ve vaně, tak v bazénu, ale koupání v moři může být prospěšné. Určitě není vhodný pohlavní styk a pokud máte stálého partnera, tak je nutné aby se zaléčil proti kvasinkám i on a to po dostatečně dlouhou dobu - př. Canesten krém 2-3x denně namazat na penis po dobu 2-3 týdnů. Jinak by mohl přenášet na vás infekci opakovaně, protože u mužů se většinou infekce vůbec neprojeví a pouze kvasinky přenášejí. Určitě vám pomůže nošení prodyšného prádla, pokud možno být i bez prádla a nedoporučuji nadměrnou hygienu. Chápu, že v létě a v teple je příjemné se sprchovat několikrát denně, ale časté mytí pohlavních orgánů může váš problém ještě zhoršit, protože pochva ani kůže na pohlaví nemá dostatečný čas k obnovení svého ochranného prostředí. Také nedoporučuji holení intimních partií až do vyléčení. Přeji vám, ať vám obtíže brzo poleví.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: