Pálení při močení, bolesti v podbříšku

Dobrý den, rád bych Vás paní doktorko požádal o odbornou radu. 5.1. jsem byl na kontrole u svého urologa (chodím pravidelně co 3 měsíce, mám podkovovitou ledvinu a trpím občasnými záněty prostaty), zdělil jsem mu, že mě pálí při močení a bolí v podbřišku. Vyšetřil mi prostatu a konstatoval, že je to zánět prostaty. Dostal jsem 4x balení Ciplox 500. Toto jsem užíval do dobrání a vypadalo, že vše je na ústupu. Dva dny před dobráním Ciploxu 500 jsem měl orální sex (partnerka mně) a večer mě opět začala pálit močová trubice a bolet v podřišku. Oznámil jsem tedy lékaři, že mám opět pálení při močení a bolesti v podbřisku. Bez dalšího vyšetření mi předepsal 2xbal. Cotrimoxazol AL forte. Celkem se to opět uklidnilo. Nyní je šestý den co tyto tablety užívám. Včera jsem měl (chráněný) pohlavní styk s partnerkou a po výronu semene mě opět začalo mírně bolet v podbřišku. Po koupeli ve vaně se mně přidalo i pálení (nebo spíše tlaky) v močové trubici i tlak v podbřišku a toto mě trápilo celou noc. Stále to cítím a je to nepříjemné. Nevím, zda jsem měl dodržet pohlavní zdrženlivost, ale nic takového mi nebylo řečeno. Nevím, zda opět kontaktovat lékaře či setrvat až doberu Cotrimoxazol. Neustále pociťuji tlak především ve špičce údu a také tlak v podbřišku. Výtok žádný nemám, teploty také ne. Nemůže se jednat o chlamydie??? Máme miminko, předpokládám či by to snad nemohlo dostat také? Rád bych, pokud mi svou odpověď přepošlete i na mail, neboť nevím kde přesně Vaši odpověď zde hledat. Moc děkuji za Váš čas a jsem s pozdravem. Richard

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Richarde. Nejvhodnější by bylo u vás vyšetřit moč i prostatický sekrét kultivačně, aby se stanovilo, které baktérie Vás zlobí (je celkem možné, že je na předepsaná antibiotika rezistentní). A další antibiotickou léčbu volit dle výsledků kultivace. Co se týče chlamýdií a mykoplazmat - nelze vyloučit, že se nejedná právě o infekci mykoplazmaty nebo chlamýdiemi. Je pro ně typické, že se obtížně léčí, způsobují vleklé a opakující se záněty močových cest. Jejich diagnostika se provádí ale poněkud odlišněji: v krvi stanoví protilátky proti chlamýdiím, a mykoplazmata se vyšetřují ze stěru z močové trubice. Co se týče miminka - můžete být v klidu, nemoci močových cest (myslím tím běžné) se z člověka na člověka nepřenáší - člověk se infikuje sám - baktériemi z kůže. Co se týče chlamýdií a mykoplazmat - jsou sexuálně přenosné (není vyloučen přenos vlhkými ručníky).

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Trombóza a embolie
Články: Trombóza a embolie
Hluboká žilní trombóza a...
Kolik mužů prošlo vaší ložnicí?
Články: Kolik mužů prošlo vaší ložnicí?
Kolik mužů prošlo vaší...
Dopřejte svým střevům jarní osvěžení!
Články: Dopřejte svým střevům jarní osvěžení!
S příchodem jara mnoho lidí...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Kolorektální karcinom
Články: Kolorektální karcinom
Kolorektální karcinom je...
Nástup do školky: 6 tipů, jak předcházet nemocem
Puberta, období převratných změn
Články: Puberta, období převratných změn
I když děti v tomto věku...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: