Pálení žáhy

Dobrý večer, mám problém a pálením žáhy. Pracuji na dvousměnný provoz, ale na ranní směnu musím vstávat už ve 2:30h :-( Již jsem si zvykla, ráno musím něco sníst, většinou je to jen kousek chleba se sýrem nebo máslem (na víc není čas). Pracujeme od 3:30, cca do 13h, mám práci, při které není možné odbíhat na kousíček jídla kdy se mi zachce, někdy mám pauzu na jídlo už v 7h ráno, někdy až třeba v 11h, pak jím až doma když přijdu z práce a někdy se stane, že z únavy večeři"zaspím". Vím, že toto stravování není zrovna pravidelné, ale bohužel to jinak nejde. Většinou už okolo 7h ranní cítím pálení žáhy, které neustane ani po svačině (většinou chléb, popř. kobliha) někdy mě žáha pálí snesitelně, někdy už je to neúnosné, že pálení "hasím" vodou. Když přijdu odpoledne domů, žáha mě už nepálí a nemám žádné další potíže. Ani když mám volno, tak mě žáha nikdy nepálí. Když mám odpolední směnu rovněž mě žáha nikdy nepálí, jdu do práce až po obědě, pěkně najezená, svačina je cca v 18 hodin, nikdy mě na odpolední směně žáha nepálila. A jak jsem psala, ani když mám volný den, žáha mě nikdy nepálí. Jsem téměř 100% přesvěčená, že mé pálení žáhy souvisí s prací, nadváhou netrpím, BMI mám cca 21,5. Snažím se jíst ovoce a zeleninu, i když si neodpustím i nějakou tu sladkost. V této práci pracuji od srpna 2012, potíže s pálením žáhy mi začaly cca v listopadu 2012. Musím jít na gastroskopii nebo něco podobného? Uvažuji o koupi léku Nolplaza. Děkuji za vaše odpovědi. Alena D

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pálení žáhy je způsobené návratem kyselých žaludečních šťav do jícnu, kde působí na sliznici jícnu. Zvýšenou produkci kyseliny způsobuje např. stres, kouření ad. Kyselý obsah žaludku se do jícnu může snadněji dostat např. v některých polohách - třeba v předklonu. Pálení žáhy může zhoršovat i nepravidelná strava, kterou máte v práci. Pokud nejste v práci, pravděpodobně máte stravovací režim pravidelnější. Vzhledem k Vašemu věku lze zkusit postup s podáním léku bez vyšetření gastroskopií. Zkuste Nolpazu při obtížích, pokud nedojde ke zlepšení, gastroskopii se nevyhnete

MUDr. David Hoskovec
MUDr. David Hoskovec

Specializace: Chirurgie a traumatologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: