Pálení zlomené nohy

Dobrý den, 26.7. jsem si zlomila nohu v kotníku (kost krychlová). Měla jsem 14 dní sádru a teď ji mám vyměněnou za ortézu, kterou můžu sundávat pouze na mytí. Nohu mám pořád hodně oteklou a ještě je trochu patrná krevní sraženina. Noha mě ale několikrát za den a noc hrozně pálí. Jedná se o oblast prstů a chodidlo zespodu (kromě paty). Souvisí to nějak s otokem? Je to normální? Jak tomu mohu předejít nebo si pomoci když to začne? Je to opravdu nepříjemné. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Vážená Veroniko, zlomenina v této oblasti se hojí průměrně 6 týdnů. Větší otoky bývají často. Nevím bohužel o jaký typ zlomeniny šlo, 14 dnů sádry mi přijde málo, ale možná Vás tlačila právě kvuli otoku který popisujete. Doporučila bych přísně nenašlapovat, jistě máte berle či franc. hole. V těchto vedrech se otoky tvoří více. Předejít jim lze pouze tím, že budete co nejvíce odpočívat, nohu si zvedat na židli. Když se otok tvoří, ledovat, ledovat! V lékarně je volně prodejný lék Aescin, který otoky může zmenšit a zlepšit hojení. Lokálě lze vyzkoušet např. Lioton 100000 gel. Otok opravdu může způsobovat pálení nohy, pokud tlačí na probíhající senzitivní nervy. S pozdravem MUDr. Marta Ručková

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x