Pásový opar, žena 65 let

Dobrý den, moje babička trpí pásovým oparem... Její 65 let... je po operaci hlavy a různých \'\'nemocí\'\', o kterých nemám ani ponětí.. jde o to, že pásový opar se jí udělal mezi lopatkama, ale ne na kůži, ale někde pod ní... není vidět...horší ale je, že může ležet jen na jedné straně... od neděle již leží a mám strach z proleženin... nemůže se otočit, prostě nic... bere nějaké léky mastičky i nějaké injekce na tlumení bolesti, ale chtěla jsem se zeptat, zda-li se tento virus u 65. leté ženy dá nějakým způsobem vyléčit, nebo jak jí ještě nějakým způsobem ulevit, či pomoct??? nějak si už doma nevíme rady.. moc jí to bolí, svědí, pálí...předpokládám, že děti k ní v takovém stavu asi nemohou??? budu ráda za jakoukoliv radu a předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud je babička ležící, nevstává z postele a nepostará se o sebe a hrozí proleženiny, je to důvod k přijetí do nemocnice na léčbu za hospitalizace. O ní rozhoduje ošetřující lékař ve spolupráci s nemocnicí. Herpetický virus (pásový opar způsobuje virus Varicella zoster; u dětí je původcem planých neštovic, kdy se v některých případech uhnízdí v organismu v gangliích senzitivních nervů a v dospělosti za určitých okolností může způsobit pásový opar tak, že "vycestuje podél nervu do kůže ze svého domovského ganglia") se nedá z organismu úplně odstranit, ale dá se jeho působení utlumit/zastavit. Proti infekci Herpes zoster se předepisují antivirotika (Zovirax, Herpesin), jsou jak v tabletách, tak v injekční formě, pokud je třeba), a užívat se mají pokud možno od počátku onemocnění (čím dříve pacient přijde, tím lépe). Léky proti bolesti jsou jistě potřebné, bolesti jsou hlavní nepříjemný důsledek pásového oparu. Podle popisu ještě nedošlo k výsevu herpetické vyrážky (objevuje se cca jeden až čtrnáct dní od výskytu pálivé a řezavé bolesti nebo se objeví rovnou). Co se týče infekčnosti, infekční jsou vlhké puchýřky, a to jejich tekutý obsah; jakmile zaschnou, už nejsou infekční. Kůže bez puchýřků s vlhkým obsahem není infekční, tj. pokud babička nemá na kůži nic, není infekční.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: