Periostitida

Dobrý den, mám revmatoidní artritidu radiologicky II. stupně (zejména u loketních a kyčelních kloubů) s výrazným funkčním handicapem, vysoce aktivní, výrazně terapeuticky rezistentní. Poslední dobou mě výrazně bolí kolena a hlezna včetně úponů a kostí. Ortopéd mi napsal do zprávy, že mám periartikulární periostitidu kol. a hlez. kl., v.s. při zákl. revmatol. onem. Dal mi obstřik DemoMedrol do obou kloubů levé nohy a za týden mám přijít na pravou nohu. Chci se zeptat. Co to mám za nález a patří to k RA? Obstřik pomohl jen částečně, je možné jej opakovat víckrát za sebou? V podstatě pomohl jen na té straně nohy, kde byl aplikován (k iliotib.burze 20 mg + mesoc. a DepoMedrol 40 mg + mesoc ad 5 ml. k dist bérci k perbstu) Chodím s chodítkem, nebo s FH a zmíněné klouby I KOSTI mě bolí tak, že mám problém na nohy plnou váhou došlápnout. Pomůcky k chůzi mám jinak kvůli kyčlím, kde mám II. stupeň artrotických změn a koxtitidu (už rok). Další otázka je - před půl rokem na kyčlích byl nález pouze periartikulární poréze a zúžení kloubních štěrbin, po půl roce II. stupeň artrózy. Jaká je pravděpodobnost zhoršování, když mám v kyčlích neustálý zánět, který se nedaří léčit? Beru Metotrexát 20 mg, biologickou léčbu nedostanu, protože mám navíc roztroušenou sklerózu, která se s bio kontraindikuje. Děkuji za odpovědi a přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Nález je součástí reumatoidní artritidy, je zde možná i reakce na počínající klasickou artrozu. Nástřik kloubu je možno několikrát do roka opakovat. Každá artroza se postupně zhoršuje, ry\chlost těchto změn je u každého člevěka jiná. Spolupráce s ortopedem je ve vašem případě plně na místě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Frenuloplastika Chtel bych se tedy zeptat, co to je frenuloplastika a na...
 
Kam dál
 
 
Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Články: Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Oteklý bolestivý kloub...
Pneumokoková meningitida – infekce, které lze předcházet
Články: Pneumokoková meningitida – infekce, které lze předcházet
Mikrobů, kteří napadají...
Močové kameny
Články: Močové kameny
Močové kameny, urolitiáza...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: