Peronální pareza vpravo po operaci kotníku

Dobrý den pane doktore, v lednu jsem měla úraz, kdy jsem si zvrtla kotník. Na ultrazvuku mi zjistili přetrhané vazy a úlomky kostí, takže doktoří na Chirurgii se to rozhodli řešit operativně. Průběh operace (z lékařské zprávy) : proveden výplach kloubu, reinserce LFTA a sutura kloub.pouzdra)po operaci jsem měla na 5 týdnů sádrovou dlahu, po jejím sundání byla zjištěna padavá noha, peronální pareza vpravo a byla jsem odeslána na rehabilitaci a následně na neurologii. Na vyšetření EMG mi byla zjištěna Těžká parciální motorická leze n. Peroneus com. pod hlavičkou fibuly - následek komprese sádrovou fixací.Parciální blok MV 60% distálně od caput fibulae,senzitivní odpověď peroneus superf. výbavná, nižší RVS. Kondukce tibialis a suralis v normě. V jehle v peronálních svalech výrazná axonální redukce. Za 3 měsíce mám dojít opět na kontrolu. Dále chodím na rehabilitace a elektroléčbu, ale nikdo mi nedokáže říct, jakou šanci mám na uzdravení a jak dlouho léčba může trvat, dokud se mi to nespraví. Jediné, co jsem se od pana doktora z rehabilitace dozvěděla je, že vzhledem k mému mladému věku by to snad mohlo jít spravit.Je mi jasné, že mi nikdo nedokáže říct jak dlouho může léčba trvat, jen chci posbírat co nejvíce informací o tomto problému.Nadále chodím o jedné berli, protože jsem si jistější...Moc Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den. Dvořáková Vlaďka (21 let).

Odpověď odborníka:

Jistě tím nejpozitivnějším z vámi popsaného nálezu je, že se jedná o parciální, tedy částečné poškození průběhu peroneálního nervu. Niukoliv úplné přerušení. I ono částečné porušení může být jen zhmoždění, které se upravuje Léčení těchto změn je zdlouhavé a vyžaduje velkou trpělivost od pacienta i ošetřujícího personálu a úsilovnou vytrvalost. Peroneální poškození, uinkce bércového a periferního svalstva v úseku zásobení tímto nervem by se mělo zlepšit. Důležitá je opravdu prodloužená rehabiloitace spolu s fyzikální léčbou Ne vždy, ale je zcela jisté, že bude dosaženo zcela dokonalého napravení poškození tohoto nervu. Předpověď ukáže průběh léčení, kontrolní vyšetření EMG, neuroilogické vyšetření.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: