Pištěl

Dobrý den, před víc jak rokem se mi na kostrči udělala nějaká bulka, která asi po týdnu praskla.Musela jsem na pohotovost.Tam mi to pan doktor vyřízl a sdělil mi, že se jedná o absces.Doporučil mi operaci, aby se to celé vyčistilo.Bohužel jsem byla tenkrát těhotná v osmém měsíci, tak jsem si řekla, že to počká a vyřídím si to po porodu.No a teď, je to asi týden, mi začalo zase z toho místa vytékat hnis, každý krok mě bolel a měla jsem zimnice.Má paní doktorka mě poslala za chirurgem, který mi velmi jednoduše sdělil, že se jedná o pištěl, ale není to akutní stav, takže operovat se nebude.Více se semnou nebaví.Někdy ho nestihnu ani pozdravit (pořád docházím každý den asi na převazy).Vypadá to asi takhle: Sestra mě zavolá do ordinace, já vejdu, sundám kalhoty, spodní prádlo, lehnu si, čekám, v tom se objeví pan doktor, roztáhne mi půlky, sestře řekne co a jak a zase zmizí Bůh ví kam.Jsem z toho velmi špatná.Mám spoustu otázek a asi se jejich odpovědi nedočkám.Na internetu jsem si našla pár informací, ale tohle mi opravdu nestačí.Spoustu lidí tam třeba píše, že s tím chodili i deset let.Já si nedokážu představit, že bych měla takovou dobu chodit se zahnisaným zadkem a každý den mít takové zimnice.Třeba kdyby mi bylo padesát, tak bych to tolik neřešila, ale je mi 25 a hodně mě to omezuje.Myslíte tedy, že bych měla zkusit vyhledat jiného lékaře, který by to semnou alespoň nějak probral, nebo opravdu, když to není akutní případ, jsem odsouzená na to, že mě to prostě bude trápit i těch deset let, dokud mi to zase nepraskne?A ještě bych se chtěla jen zeptat, jestli je možné zároveň s pištělí odoperovat i hemeroidy (mám je vyhřezlé ven), nebo mě už trápí 12 let a mastičky ani koupele v dubové kůře mi nepomáhají.Předem velmi děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Jedná se pravděpodobně o dermoidální cystu, čili polonidální sinus, což je onemocnění, které je vrozené a jednou se manifestuje obvykle vytvořením abscesu, který se nařízne a stav se na nějakou ndobu upraví. Ďefinitivní řešení je ale vyčkat na dočasné zhojení, trvá někdy až 6 týdnů a poté provest vyříznutí celého útvaru. Poté má pacient již definitivně klid. Operovat ale současně s hemorhoidy je vyloučeno. Operace se musí provést v určitém časovém odstupu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: