Pivo a užívání warfarinu

Dobrý den otec je po plicní embolii, způsobenou hl. žilní trombózou po operaci zlomeniny pod kolenem. Zhruba 3 měsíce užívá Warfarin,(nyní už 2 tablety denně), dávky jsou mu zvyšovány. Při krevních kontrolách mu často vychází špatné výsledky např. 1,7. Může to být spojeno s tím, že pije alkoholické pivo? Zeleninu konzumuje velice málo. Někdy si dá i 5 piv za den, není to ale pravidlem. Děkuji Caková

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Aplikace warfarinu a udržování terapeutické hladiny v doporučeném rozmezí je pro řadu pacientů/a není jich málo../opravdu oříšek.Warfarin se vzhledem ke svému způsobu metabolismu v lidském těle "setkává" s řadou potravin,léků,roli hraje do jisté míry i "šarže"-tedy konkrétní balení expedovaného warfarinu..Myslím,že pro tatínka je rozhodující dobrá spolupráce s lékařem,který jeho léčbu vede,kontroluje lab.parametry.Jednoznačně spojit nestabilitu hladiny s pitím piva by se mi nezdálo sparavedlivé

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+19 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x