Plané neštovice

Dobrý den. Je mi 42 let, vím stoprocentně, že v dětství jsem neprodělala plané neštovice, nikdy jsem neměla ani pásový opar. Mohu mít i přesto protilátky? Čtyřletý syn chodí do školky, kde se nyní neštovice objevily. Mám ještě sedmiměsíční dceru. Pokud se nakazím, budu ji muset přestat kojit nebo ji kojením naopak ochráním před onemocněním? Jak dlouho případně trvá zjištění protilátek? Neměla bych preventivně užívat Herpesin? A pokud teď neonemocním, mohu se nechat očkovat i když kojím? Děkuji za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Takže popořadě. Pokud jste neměla neštovice, pak zřejmě ani nemáte protilátky. Otázka je, zda u Vás nemohly neštovice proběhnout v tak mírné formě, že jste to Vy nebo Vaši rodiče ani nezaznamenali, pak byste protilátky mít mohla. Zjištění trvá asi 1 týden, záleží na laboratoři, jde o vyšetření žilní krve. I kdybyste onemocněla, dceru dál kojte, protilátky dostane od Vás, ale pravděpodobně se i ona nakazí (ne od Vás, ale od syna), protože v 7 měsících už ochrana mateřskými protilátkami není tak velká. Preventivně se brát Herpesin nedoporučuje, má řadu nežádoucích účinků, zejména na ledviny. Není to preventivní lék. Očkovat byste se mohla. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: