Plíseň v bytě a zdraví

Moc prosím o radu. 7 let jsme žili v bytě, kde byla hodně černozelená plíseň, vlhko a zápach. Pak se nám narodil syn, který tam bydlel 4 roky. Pak jsme se konečně přestěhovali. Na internetu jsem četla, že černá a černozelená plíseň je hodně nebezpečná a rakovinotvorná. A do toho jsem ještě kouřila. Nyní už půl roku nekouřím. Máme tedy alergie na plíseň a autoimunitu štítné žlázy. Nevím zda to je z toho. Ale jde mi spíše o tu rakovinu, mám strach a úzkost. Hodně jsme to dýchali a syn byl ještě malý. Máme si nechat udělat nějaká vyšetření? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Nemusíte se zbytečně znepokojovat. Je pravda, že dlouhodobé vystavení určitému druhu plísní (které mohou mít různou barvu; na druhou stranu ve všechny černé plísně jsou škodlivé) může navodit určité zdravotní problémy, zejména u citlivějších jedinců. Jde především o alergie, astmatické potíže, záněty dýchacích cest, zvýšenou náchylnost k infekcím, případně pálení očí, vyrážky. Riziko rakoviny je oproti tomu spíše hypotetické - vlastně nikdy nebyla prokázána jasná souvislost mezi plísní v prostředí a rakovinou plic. Důkazy pro rakovinotvorné působení plísní jsou pouze pro některé plísně požívané s potravou. Oproti tomu souvislost kouření s rakovinou byla jednoznačně prokázána, platí zde jednoduché pravidlo: čím vyšší počet vykouřených cigaret, tím vyšší riziko. Proto je doporučení jasné - nekouřit. To jste již učinila, víc pro sebe udělat nemůžete, zbývá jen vydržet nekouřit. O syna také nemějte strach. Zakouřené prostředí a plíseň mu mohly zvýšit riziko kupř. alergií či zhoršit průběh infekcí dýchacích cest, nicméně riziko rakoviny je krajně nepravděpodobné. Riziko rakoviny je tedy u syna prakticky nulové, u Vás přibližně stejné jako u většiny bývalých kuřáků Vašeho věku. Nemá tedy smysl podstupovat nějaké zvláštní testy, navíc testy k vyloučení "všech rakovin" tak jako tak neexistují. Lékaře vyhledejte, pouze pokud byste měla potíže ve smyslu např. dlouhotrvajícího kašle, a i tak je daleko pravděpodobnější kupř. astma, než rakovina.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x