Plíseň v jídle

Dobrý den, můj dotaz se týká plesnivých potravin. Mám roční dceru a tchýni, která špatně vidí. Předevčírem vařila dceři svíčkovou - na 2 dny určenou jen pro ni. Včera jsem si všimla (až když ji dcera 2x poobědvala), že celer, ze kterého ji tchýně vařila, je na povrchu lehce plesnivý. Vím, jak jsou plísně nebezpečné a mám o ni strach. Nic na ní nepozoruju, ale může se něco stát? Děkuji za odpověď. S pozdravem Zuzana

Odpověď odborníka:

Vážená paní Zuzano, jednorázové požití plesnivé potraviny nejspíše vyvolá akutní zažívací obtíže (nebo přinejmenším odpor k pokrmu, omezující jeho požití). Opakovaná a častá konzumace plesnivých potravin může mít mnohem horší následky, včetně vzniku nádorového onemocnění. Bohužel, ne všechny plísně rostou viditelně ve formě zbarveného povlaku na povrchu potraviny - některé jsou prostým okem nezjistitelné. Jediným způsobem, jak riziku kontaminovaných potravin předcházet, je pečlivý výběr potravin a jejich dovozců, distributorů a prodejců. Pokud náhodou došlo k požití plesnivého jídla, doporučuji Vám užít velkou dávku aktivního ("živočišného") uhlí, popřípadě s následným užítím projímadla. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: Všeobecná fakultní nemocnice v Praze 2, IV. Interní klinika, Ambulance nutriční podpory

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Tetanie Je možné, aby muž 33 let prodělal aktutní záchvat tetanie (odvezen...
  • Nadměrné pocení hlavy (čela) Skoro celý můj dosavadní život mně trápí...
  • Třes rukou Pane doktore, Mám problém s třesem rukou. Je mi 17 let a mám...
  • Zvýšené trombocyty Jsem v 13týdnu těhotenství a na gynekologii mi brali krev a...
  • Markery v krvi Pane doktore, chtěla bych Vás požádat o upřesnění výsledků...
  • Bolest pod žebry Pane doktore.Od rána mě bolí pod žebry i trochu žebra v obou...
 
Kam dál
Naposledy čtené: