Pocit knedlíku v krku

Dobrý den, již delší dobu se léčím se štítnou žlázou, mám zvýšenou funkci, na posledním vyšetření jsem byla v půlce září a bylo mi řečeno že mám štítnou žlázu mírně zvětšenou. Beru Propycil 2x denně 1 tabletku. Už několik dní mám pocit knedlíku v krku, bolest v krku nemám, jenom prostě cítím v krku něco co tam nemá být, takový nepříjemný pocit. Nikdy jsem tento problém neměla. Jsem teď trochu nachlazená a zahleněná. Tak se chci zeptat jestli ten pocit knedlíku může být i z toho zahlenění nebo spíše se ta štítná žláza z ničeho nic tak zhoršila? Ke své doktorce si zajedu, ale chtěla jsem se zeptat na názor i vás. Je mi 27 let. Předem moc děkuji, Lucka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, většina poruch funkce štítné žlázy je tzv. autoimunitního původu, tj můžou za ně chronické imunitní pochody v tkáni štítné žlázy, které nejsme schopni zcela zastavit, pouze ovlivnit a napravit jejich důsledky. V případě různých infekčních nemoci, nachlazení, větší zátěže, stresu, .. se imunitní systém více aktivuje, tudíž se může zhoršit i proces ve štítné žláze, který se pak často projevuje práve pocity tlaku, knedlíku v krku a pod. Pokud se tlaky na krku nezlepší ani po ústupu virózy, nebo se naopak zhorší, určitě je na místě vyhledat ošetřujícího endokrinologa, aby se ultrazvukem vyloučilo event další zvětšování žlázy. PS: V případě zhoršení nachlazení, horečky, anginózních bolestí v krku je vhodné nechat si vyšetřit krevní obraz, jestli pod vlivem Propycilu nedošlo k poklesu bílých krvinek a oslabení obranyschopnosti. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: