Pocit strachu

Prosím o radu, co mi přesně je. Již po třetí v životě (po dlouhodobém stresu) trpím strachem z lidí, z uzavřeného prostoru, přijdu si jak opilá, mám závratě, bojím se, že nezvládnu vše, co potřebuji, ze ztráty kontroly, že se ztrapním, zblázním, neovládnu se. Jedná se o panickou poruchu? Netrpím panickými ataky z ničeho nic, vždy když mám strach, tak vím z čeho. Jedná se o nějakou úzkostnou poruchu? Jakou? Už jsem si toho hodně přečetla, ale přijde mi, že na mě nic nesedí. Dříve jsem se ničeho nic nebála.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lucie, co Vám přesně je, to se z několika slov na čtyřech řádcích a bez dalších podrobností opravdu dá jen těžko určit. Chcete-li přesnou diagnózu či název onemocnění, konzultujte s psychiatrem. Chcete-li se cítit lépe, začněte se sebou něco dělat. Z bohaté historie Vašich dotazů zde vidím, že se stále snažíte dopátrat, co se Vám to děje s tělem a psychikou, a získat nějakou radu, jak to sama překonat. Samotné zjištění, co to vlastně je, Vám však stejně úlevu nepřinese. Je potřeba srovnat se fyzicky i psychicky - obě oblasti jsou úzce propojené ("v zdravém těle zdravý duch") a nejlepší je postupovat z obou stran zároveň. Pokud tělo vystavujete stresu a ten nekompenzujete, pokud tělu nedopřejete to, co potřebuje (fyzická aktivita, kyslík, správná strava, radost ze života atd.), bude Vás tělo zlobit. Mj. se nejspíš překyselí, což je poměrně typický jev pro lidi s úzkostmi, depresemi aj. Hlídejte si tedy pH - hodnota moči před obědem by konkrétně u Vás měla být aspoň 7 (6,4 považujte za nutné minimum). Je dobře, že o svém stavu přemýšlíte, ale nahraďte raději pročítání příznaků na internetu pohybem na vzduchu. Podívejte se také na své potíže z širšího hlediska a komplexně, prozkoumejte svůj životní styl - v optimálním případě si člověk po většinu času život vychutnává a s vděčností za všechno dobré vyzařuje lásku ke všem a ke všemu; tak se Vám zvednou šance na dobré zdraví. Vše, co Vám ve šťastném a spokojeném prožívání subjektivně brání, by bylo vhodné v sobě zpracovat a odstranit. Domnívám se, že byste potřebovala soustavnější práci na sobě - a to nejlépe ve spolupráci s odborníkem (psycholog, psychoterapeut). Vracím se tak k dnešnímu dotazu: Vaše strachy a nepříjemné stavy mohou mít různý původ - mohou se restimulovat z dřívějších situací, mohou se táhnout z minulosti, z dětství, příp. z období před narozením a nejefektivnější metodou je v tom případě hlubinná abreaktivní psychoterapie. Pokud jste se bála už od mala (třeba i těch doktorů), pokud máte za sebou ne zcela harmonické dětství, je potřeba začít zde. Doporučuji terapeuticky zpracovat jednotlivé nepříjemné pocity i ta dlouhá období stresu v minulosti a případně i další problematické epizody v průběhu vývoje. Psychickou nerovnováhu (a strachy) může dále vyvolat stav bezvědomí či mdlob, nebo jindy kontakt s psychotropními látkami (a to i s časovým odstupem) atd. Vyhledejte specialistu na HAP terapii, žijte zdravě, vyvarujte se škodlivých návykových aktivit, pusťte se do meditace, do alternativní sebeléčby ("autopatie") a uvidíte, že postupně se všechno spraví. Držím Vám palce.

Mgr. Lada Skulilová
Mgr. Lada Skulilová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Soukromá psychoterapeutická poradna Lipník nad Bečvou

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: