Pohmožděné zaprstní kosti

Dobrý den chtěla bych se zeptat: asi před třemi týdny jsem uklouzla na cestě a spadla na ruku asi po tydnu jsem šla k lékaři. Tam me poslali na rtg a diagnóza zněla contusio manus gravis dali mi ruku do el.bandaze s tím ze když se to nezlepší tak přiloží dlahu. Na kontrolu jsem musela dřív protože mi hematom zasahoval uz i do dlaně. Na kontrole mi neudělala paní doktorka ani kontrolní rtg a dala dlahu.Po 10 dnech mi dlahu sundala. Na ruku se skoro ani nepodivala a řekla ze je ruka již bez otoku a hybnost je normální.Hlavičky iv. A v. Metacarpu mám stále otekle a prsty neskrcim do pěsti ani je nenatahnu.Za paní doktorkou uz se mi chodit nějak nechce. Ale mám strach ze mi to tak zůstane ale pokud je to jen shmozdene tak by se to spravit mělo? Prosím o radu jak pokračovat s léčbou. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den Radko, pokud RTG vyloučil zlomeninu - co podle RTG většinou spolehlivě lze, jedná se o těžké pohmoždění - tak zní v překladu i diagnóza, kterou paní doktorka napsala. Pohmoždění je taky poranění tkání - nejedná se o poranění kosti, ale tkáně utrpěli náraz, poranili se drobné cévy a udělal se hematom. I pohmoždění, zejména těžké se hojí delší dobu - než se tkáně znovu zregenerují. Pokud se nejednalo o zlomeninu, mělo by se všechno během cca měsíce, měsíce a půl zahojit a s tím by měla odeznít i bolestivost. Nicméně jiná věc je ztuhnutí kloubů po znehybnění např. v sádrové dlaze, nebo i jen tím, že pro bolest člověk klouby nehýbe. Proto po odeznění bolestí je potřeba klouby rozhýbat, cvičit s prsty, mačkat např. míček a pod. Jste mladá, myslím, že bez problémů prsty i zápěstí zase rozcvičíte. Jen musíte nechat dostatečný čas tomu, aby se ruka úplně zahojila. V případě pochybností navštivte chirurgickou ambulanci, třeba jinou, když k paní doktorce nemáte důvěru. V zásadě podle Vašeho popisu by ale mělo být všechno v pořádku, jen je potřeba ještě chvíli vydržet, než potíže úplně odezní.

MUDr. Juraj Mosendz
MUDr. Juraj Mosendz

Specializace: Chirurgie
Pracoviště: Palas Athena, Klinika jednodenní chirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: