Polyp

Dobrý den. Na základě vyšetření ultrazvukem mi lékař diagnostikoval útvar (polyp) 6 mm na žlučníku. Zatím nemám potíže, ale obávám se z jeho možné přeměny v rakovinový nádor. Nebylo by lepší ho preventivně odstranit ?

Odpověď odborníka:

Krásný den.Ultrazvukové vyšetření je vynikající nástroj k základní orientaci o stavu některých zažívacích orgánů,ale nedokáže poskytnout veškeré potřebné informace-jako ostatně každé lékařské vyšetření/je to pouhý kamének v mozaice,ze které lékař skládá diagnosu./Polyp je obecné označení o útvaru,neříká nic o jeho biologické podstatě.Většina polypů v lidském organismu je naštěstí zcela tzv.benigní,je to vlastně jen trochu víc narostlá lidská tkáň/nejčastěji z oblasti žlaz.výstelky/.Při vyšetření má polyp vesměs hladkou konturu,ostré okraje/na rozdíl od nádoru,který je různě "nepodařený"/.Důvěřujte plně svému lékaři,pravděpodobně Vám doporučí v určitém intervalu vyšetření zopakovat,nebude-li se polyp nějak měnit,není potřeba zasahovat.Je lépe provést vyšetření tam,kde bylo provedeno původně,aby bylo možné dobře porovnat velikostní a tvarové parametry.Pokud tedy nebude žádný patrný růst či změna,operace by ve Vašem případě byla pravděpodobně zbytečnou zátěží.Mějte se moc hezky.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

Poradna uLékaře.cz

  

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: