Pomoc s diagnozou

Dobry den, je mi 30 let, pravidelně sportuji a do loňského roku jsem neměl žádné vážnější zdravotní komplikace. V dubnu roku 2015 jsem prodělal infekci v noze - rudy citlivy flek na noze, dle lekare ruze, která byla zaléčena 2t ATB. Po cca měsíci, měsíci a půl se u mě začaly projevovat různé zdravotní komplikace - brnění nohou, pálení lýtek, mravenčení chodidel a otoky kotníků. Lékař mi tvrdil že po takovéto nákaze jsou tyto příznaky normální a že se nemám stresovat. V průběhu roku však tyto příznaky neodeznívaly, naopak se přidávaly další např: náhlá chvilková ztráta rovnováhy, zamlžené vidění, svalové záškuby po celém tělě - nohy, ruce, chodidla, hýždě, záda dále pak tinitus původně pár hodin, nyní přetrvává více jak 2měsíce a v neposlední řadě pak noční pocení či pocit přeležených rukou, hlavně v leže. Obrátil jsem se tedy na neurologa, který mne odeslal na MRI, ta je bez nálezu jak na mozku tak na krční páteři. Nyní mne čeká EMG vyšetření, aby se vyloučila další neurologická onemocnění. Ale neurolog si nemyslí, že by to bylo nějaké neurologické onemocnění. Muj stav se vsak lehce zhorsuje, bohuzel sem zapojil do diagnozy sam sebe a narazil na ALS. To me vydesilo, jelikoz vybrane priznaky se s touto fatalni nemoci dost shoduji. Musim priznat ze mne to dostalo do stresu a zacal sem se vic sledovat. Svalove zaskuby neustavaji, stale se objevuji po celem tele, avsak poslednich 14dni se mi zacala svevolne stahovat oblast svalu pod malikem leve ruky. To mi na klidu nepridalo. K tomu se budim v noci s pocity prelezenych rukou stale vic, vzdy po protazeni mocne mravenci. Objevil se takovy pocit neklidneho jazyka, pali mne jeho spicka, tlaci se na horni patro a pri vyplazeni na nem pozoruji ryhy ci je takovy svraskly po stranach. Diky tomu strasne spatne spim mozek mi jede na plne obratky a priznaky se zhorsuji a vic je vnimam. Stale si rikam ze to tato nemoc nemuze byt, nemam potize s polykanim a spise mam pocit otekleho obliceje a tlak na licnich kostech. Bohuzel sem se zacal sem tam prerikavat, ci ne uplne srozumitelne vyslovovat slova. Navic v noci se obcas probudim a mam poslintany polstar, z koutku ust mi vytekaji sliny. Stres se stupnuje, zapatral sem v pameti a vzpomnel sem si, ze jsem v lete mel kliste na levem kotniku. Pote take nekolik zahadnych vyrazek, na leve noze oblasti stehna. Ci na brise, takova ruda citliva krupice. Take se rozmnozily vyrazky po sexu na prirozeni, ktere mne nikdy vyrazne netrapily. Parkrat se mi objevila i bulka na levem usnim lalucku, ktera sama zmizela. Ci jsem mel asi 3x zvetsenou uzlinu na krku. Na jazyku se mi udelala leukoplakie, ktera nemizi, ale zmensuje se a zvetsuje. Tinitus pretrvava a divne videni, takovy jakoby klepajici nestaly obraz je nejintenzivejsi po skonceni me pracovni doby - pracuji v kancelari, cely den koukam do pc. Jsem z toho vseho uz na prasky. Potreboval bych od Vas odborniku slyset nejaky nazor, zda by se podle mnou uvadeneho popisu dala vyloucit ALS a zda priznaky poukazuji na jinou nemoc, napr neuroboreliozu, ci syndrom benignich fascikulaci. Diky moc Hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ALS bude vyloučena provedením EMG vyšetření. ALS ale postihuje osoby většinou starší než jste Vy. Záškuby mohou často být dány stresem. Zkuste je tlumit magnesiem v dostatečné dávce. Na borreliosu je jistě dobré myslet, domluvte se se svým praktickým lékařem - standardně se vyšetřuje serologie - tedy vyšetření z krve, pokud je podezření větší, pak se vyšetřuje mozkomíšní mok, který diagnosu s určitostí vyloučí či potvrdí. Tento může odhalit i jiné možné chronické neuroinfekce. Zvětšené uzliny si rovněž zaslouží pozornost a případné došetření.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: