Pooperační bolesti prostaty

Nedávno jsem podstoupil nevyhnutelný zákrok prostaty /TURP/nebo někde nazývaný /TRUS/ v naději a dobré víře že zvětšení průtoku prostatou obtíže /velice časté močení v noci až 7x/zmizí a problém bude vyřešen dle sdělení urologa.Zákrok proběhl celkem v pořádku bez zvláštních komplikací, pouze mě byl po dobu pobytu dáváno antibiotikum v injekcích cca 5 dnů, poté poslán domů,jenže asi nedoléčený chronický zánět se mě začal projevovat v plné nádheře doprovázejícími se stále většími bolestmi při a během močení, kde se posléze při nedávne kontrole /cca 14 dnů po zákroku/ zjistila a potvrdila má doměnka, že se v moči nachází nález krve a proto byl proveden odběr moče znova a poslán na expertízu zjištění které bakterie to způsobují, aby se posléze mohli nasadit cíleně antibiotika,zatím mě byly nasazeny Amoksoklav 1g se širokým spektrem a spasmed 5g, které ovšem ani po 6 tabletě nezabírají a bolesti jsou stále velké při co půl hodinovém močení s pár kapkami odvedené moče,urolog tvrdí že je to běžná pooperační reakce ,je tomu opravdu tak ?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Josefe. Infekce močových cest k pooperačním komplikacím na močových cestách opravdu patří. Důležité je, aby jste byl nyní cíleně zaléčen dle výsledků kultivace. Pokuď antibiotika nezabrala do 3 dnů, je to známka, že daná bakterie není citlivá na dané antibiotikum, nebo že v průběhu léčby Amoksiklavem jste se navíc nakazil jinou baktérií, která je vůči němu odolná. Je nutné další vyšetření moči- včetně kultivace- a vyšetření zánětlivých parametrů v krvi. Pokuď bude močový nález negativní a zánětlivé parametry v krvi v normě, tak se skutečně jedná jenom o bolest z podráždění sliznice uretry a pomůžou Vám léky od bolesti. Pokuď bude ale nález moči pozitivní a zánětlivé parametry vysoké, je nutné zaměnit antibiotikum.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Psychiatrické vyšetření
Články: Psychiatrické vyšetření
Jako psychiatrické...
Zkušenosti veterináře - rozhovor druhý
Články: Zkušenosti veterináře - rozhovor druhý
Během měsíce srpna 2007...
Zapomínáte na pilulky? Zkuste jinou formu antikoncepce!
Články: Zapomínáte na pilulky? Zkuste jinou formu antikoncepce!
Pokud máte problémy s...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Štítná žláza a oči: větší souvislost, než se zdá
Články: Štítná žláza a oči: větší souvislost, než se zdá
Štítná žláza a oko – dva...
Léčba nádoru mozku – co zabírá?
Články: Léčba nádoru mozku – co zabírá?
Nádorů mozku je několik...
Léčíte se s vysokým tlakem? Hlídejte si oči
Články: Léčíte se s vysokým tlakem? Hlídejte si oči
Dříve platné teorie o tom...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: