Porucha štítné žlázy a těhotenství

Dobrý den, v r. 2005 mi byla zjištěna hyperthyreóza šž, brala jsem thyrozol, potom propycil, plánovaně jsem otěhotněla a v r. 2007 se mi narodil syn, hodnoty během těhotenství i po něm byly normální, takže jsem byla bez prášků a pan doktor mi řekl, že už na kontroly chodit nemusím, teď v létě jsem si nechala udělat odběry, hladiny hormonů byly v pořádku, ale měla jsem zvýšené protilátky proti šž - proti Thyreoglobulínu 125 a proti Antithyreoperoxidóze 58, takže bylo zjištěno autoimunitní onemocnění šž a paní doktorka mi řekla ať časem počítám s hypofunkcí šž, chtěla bych se pokusit o třetí dítě, ale nevím, jestli je to po zdravotní stránce pro dítě i pro mě vhodné, aby nenastaly nějaké komplikace? Jaký je postup během těhotenství a po něm při této diagnóze? A jaké jsou možné komplikace? Předem Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Pájo! Není důvod proč byste nemohla mít třetí miminko. Je jen třeba abyste byla v péči endokrinologa, který vám bude v pravidelných intervalech sledovat hladiny hormonů štítné žlázy. Až budete plánovat další těhotenství, o svém úmyslu ho informujte. Jakmile přestane vaše štítná žláza produkovat dostatek hormónů, budete chybějící hormony tělu dodávat v tabletách (tzv. substituční terapie). Tento lék je možné užívat i v těhotenství, pro plod nepředstavuje žádné riziko, jen je během těhotenství potřeba hladiny hormonů častěji kontrolovat a ve většině případů substituční léčbu navýšit. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Abstinenční příznaky při odvykání kouření
Články: Abstinenční příznaky při odvykání kouření
Kouřením se zvyšuje počet...
Slezina
Články: Slezina
Slezina je orgánem s mnoha...
Já, Ovosan - knížka o vzniku preparátu pomáhajícím při léčbě rakoviny
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
S léky na slunce? Problematická nejsou jen antibiotika
Články: S léky na slunce? Problematická nejsou jen antibiotika
Konečně nastal čas dovolené...
Konec boomu elektronických cigaret?
Články: Konec boomu elektronických cigaret?
E-cigarety se staly v...
Vyšetření prostaty konečníkem? Chvilka, kterou zvládnete
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Jak usnadnit hojení po trhání zubu
Články: Jak usnadnit hojení po trhání zubu
Zubařské křeslo není zrovna...
Varikokéla – mužská příčina neplodnosti
Články: Varikokéla – mužská příčina neplodnosti
Jedná se o rozšíření žil...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: