Poškozený meniskus bez úrazu

Dobrý den, jsem zhruba 6 let po artroskopii pravého kolene, kdy mi byl proveden release čéšky. Nyní se dostavila ostrá bolest z vnitřní strany kolene, která přetrvává déle než týdne, provází ji mírný otok a neschopnost koleno zcela natáhnout a ohnout. Bolesti nepředcházel žádný úraz, špatný došlap nebo neobvyklá fyzická námaha. Dle ošetřujícího ortopeda se zřejmě jedná o poškození menisku a bude nutná další artroskopie (pro potvrzení čekáme na vyšetření magnetickou resonancí). Úsudku lékaře věřím, ale i jeho samotného překvapilo, že se poškození dostavilo bez úrazu. Existují takové případy? Je nutné podstupovat operaci, i kdyby se bolest zlepšila? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

To že jste objednána na magnetickou rezonanci je dobře, s operací, ale není nutno spěchat, je vhodná zpočátku konservativní léčba, třeba i na rehabilitaci, pohybová terapie, medikace a fyzikální léčba kolena. A to tím spíše, že již artroskopie byla. Koleno patří mezi nejzatíženější klouby a k poruše menisku může dojít, ale není nikde řečeno, že zcela jistě je to porucha menisku. Magn. rezonance může objasnit i jiné příčiny, poruchy chrupavky, změny výstelky kloubu, i malé artrotické změny, které se takto projeví i v mladém věku. Vyčkejte nálezu, průběhu, zkuste rehabilitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x