#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Poškození žil v oblasti genitálu

Urologie Jan 5.2.2020

Dobrý den,

píši s dotazem ohledně urologického problému. Před 14 dny jsem usnul se sexuální pomůckou, která zjevně utlačovala cévy jak na varlatech tak na penisu (nevím jak dlouho- mohla to být minuta až 7 hodin). Po pár dnech mě začalo bolet levé varle- došel jsem si tedy na urologii, kde mi provedli sono ledvin, varlat a doppler- výsledek vyšetření je pravé varle zcela bez patologie, levé s patrnou varikokélou, žíly rozšířené na 2 mm s regurgitací 2.-3. stupně a drobná 4mm cysta v hlavě nadvarlete vlevo. Lékařka mi předepsala lék, který je na křečové žíly (z možných právních důsledků nebudu zmiňovat konkrétní značku) a Novalgin.

Bohužel odmítala můj názor na to jak to celé vzniklo/ zhoršilo se aniž by mi řekla pádné argumenty proti, proto jsem s ní nemohl probrat obavy, které mě dost trápí. Rozhodl jsem se z tohoto důvodu změnit lékaře, bohužel termín je až za 2 měsíce, proto bych se rád už teď zeptal zde. Celá tato situace ve mě vyvolává spoustu obav, které mi značně ztěžují fungování a po krizové intervenci u psychologa jsme došli k tomu, že vyřešení těchto otázek je momentálně jediný způsob, který by mé obavy mohlo zmírnit.

Nejsem lékař, neznám všechny souvislosti a na rozdíl od Vás s tím nemám žádné zkušenosti. Mé názory vychází jen z vědeckých studií ke kterým mám přístup z Google Scholaru. Proto budu zároveň rád, když mě opravíte pochopil-li jsem něco špatně. Znalost metodologie výzkumu, mi bohužel dost komplikuje celou situaci, protože vždy když ve mě vyvstanou nějaké pochybnosti či obavy opřu se o to nejjistější co mám k dispozici, což jsou pro mě právě studie založené na reálných datech... O účinek léku na křečové žíly jsem tímto způsobem přišel. Ačkoliv ho stále užívám, efekt už na mě nemá žádný.

Klinické studie nalézající efekt oproti kontrole bez jakékoliv terapie mě o účinnosti nepřesvědčily a dvojitě zaslepené studie s použitím placeba žádné rozdíly mezi skupinami s lékem proti skupině s placebem nenalézají. Tím, že jsem si toho vědom nemá na mě jeho užívání už bohužel žádný efekt. Zkoušel jsem i nějaké bylinky, ty však také krom placebo efektu účinnost nemají. Jakékoliv placebo, které může někomu pomoct byť jen symptomaticky, u mě tedy bohužel nepřichází v úvahu. Protože znalostí této problematiky u mě efekt nikdy nemá, ačkoliv se snažím sebevíc věřit tomu, že mi to může pomoct. Já osobně tedy mám dvě možnosti- buď operaci nebo to pozorovat a doufat, že bolesti ustoupí.

Nejsem jediný u kterého tato situace probíhala takto, na anglicky psaných fórech se lze dočíst o podobných případech. Je to vždy stejné- použití této sex. pomůcky, bolest varlete/varlat, diagnóza varikokély. Ačkoliv tito lidé stejně jako já nikdy žádné obtíže neměly. Lékařka zcela ignorovala tuto mou obavu, ačkoliv mi to přijde jako relevantní důvod pro to domnívat se, že to sex. pomůcka výrazně zhoršila nebo přímo způsobila. Nikdy před tím jsem necítil ani bolest, ani jsem necítil, že by mělo vyšší teplotu než to druhé, což mě v současnosti i v noci probudí.

Můj pohled na situaci je takový, že polemizuji o dvou možných scénářích:

1. tato pomůcka způsobila či umožnila se projevit predispozicím pro poškození žil. Poškodila jen krátce malou část cévy. Toto poškození se však tím jak cévy fungují jako systém rozšiřuje dál a ustálí se až bude celý cévní systém v kterém poškozená část je, postižen.

2. cévy se poškodili přímo během toho a současné zhoršování je spíš o tom, že si změn více všímám

Jaký z těchto scénářů se Vám zdá pravděpodobnější?

K tomu prvnímu scénáři mě zároveň vede to, že stav se zhoršoval postupně a dost výrazně několik dní poté co jsem pomůcku již nepoužil a dodržoval klidový režim. Zároveň po týdnu jsem měl při erekci na penisu výrazně vystouplé žíly, které mě bolely a to i hodně drobné, které zároveň zfialověly, což jsem nikdy před tím neměl. Penis však vyšetřený ultrazvukem nemám, bojím se však, že mám chlopně poškozené i tam. Děje se to jen při erekci. Zároveň mívám od včerejška drobné křeče i v oblasti pravého varlete. Andrologicky jsem však zdravý.

Dost se toho obávám, chtěl bych se tedy zeptat- může se stav jak u varlat nebo penisu takto výrazně zhoršovat? Existuje případně ještě nějaká možnost prokazatelně efektivní intervence, která by to mohla zastavit?

Jsem si vědom toho, že v případě poškození chlopní penisu nemám já osobně žádnou možnost léčby, operace takovéhoto poškození cév penisu narozdíl od varikokély neexistuje, bojím se ptoto, že by to v budoucnu mohlo výrazně ovlivnit můj sexuální život, případně mi ho zcela znemožnit.

Myslíte si, že by se to mohlo stát? Mohl bych případně udělat něco alespoň režimovými opatřeními pro to, abych to alespoň zpomalil?

Uvědomuji si, že můj dotaz je komplikovaný a poměrně rozsáhlý, proto Vám předem děkuji za Váš čas a za odpvěď. Je to pro mě situace, která je pro mě dost náročná, zvlášť tím, že jsem si tento celý stav pravděpodobně způsobil touto nedbalostí a nemuselo k tomu vůbec dojít. Jsou to otázky na které sám neznám odpověď, které mě dost trápí a nemám možnost se na ně momentálně zeptat nikoho, kdo by se v tom vyznal, proto jsem rád, že je to možné touto cestou.

Přeji Vám pěkný den.

Doplnění informací: Obecně cítím z vyjádření lékařky snahu mi pomoci, kterou oceňuji, ale mrzí mě, že nereflektovala mou informaci o tom, že vím jak funguje placebo a hned na první pohled je mi zřejmé, že to co mi doporučila jsou zase placeba. Má pravdu v tom, že placebo může pomoci, ale jen subjektivně od příznaků, které pacient pociťuje. Né však někomu kdo ví, že se o placebo jedná. Z vědeckých studií a metaanalýz vyplívá, že žádná skutečně efektivní léčba varikokély kromě chirurgické intervence neexistuje. Zároveň mi neodpověděla na mé nejstěžejnější otázky a to zda se můj stav může zhoršovat takto výrazně a zda by mě tato progrese mohla v budoucnu omezit v sexuálním životě, z čehož mám největší obavy a kvůli čemu jsem zde psal. Ano, vím, že roli v mých obavách hraje má psychická nadstavba, ale ty jsou postavené na reálných základech u kterých jsem chtěl právě znát bližší specifika. Stres, který rozhodně zdravotní stav může negativně ovlivňovat může být zmírněn autogenním tréninkem, který již praktikuji a který narozdíl od placeba prokazatelný efekt má. Jsem však rád za to, že mi upřímně řekla to co mohlo nastat a jakým způsobem, což jsem se před tím od urologů bohužel nedozvěděl. Příliš ale nerozumím obratu "čas na regeneraci zde bude, spolu s Vaší psychikou ten největší problém". Poškození cév je nevratné... A psychika je nezregeneruje.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lada Novotná

Specializace: Dermatovenerologie, Korektivní dermatologie

Dobrý den Jane, děkuji za Váš dotaz. Máte pravdu, že je opravdu velmi rozsáhlý a je z něj p...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Odpovídá lékař:

MUDr. Monika Žižlavská

Specializace: Urologie‎ Pracoviště: Urologická ambulance v Třešti

Dobrý den Jane. Domnívám se, že Vaše obavy jsou vskutku výrazně umocňovány Vaší psychicko...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Svědění v oblasti genitálu
Dobrý den,je mi 16 let a jsem panna. Na začátku letních...
Bolest zad v oblasti ledvin
Dobrý den, už asi čtyři dny me bolí záda v oblasti...
Bolest v oblasti ledviny
Dobry den pane doktore/pani doktorko. Nedavno jsem...
Přeskakování v oblasti lopatky
Dobrý den, rád bych se zeptal, co by mohlo způsobovat...
Zánět v oblasti urogenitálu
Dobrý den, teď je to pátý týden co mně trápí problémy...
Píchání v oblasti břicha
Už 3. dnem mě píchá v oblasti břicha, první den to...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Poškození vazů v koleni

Dobry den,moc prosim o odpoved.10.3.2017 jsem spadla na lyzich,slysela jsem...

Poškození vazů v kotníku ??

Dobrý den. Prosím o vysvětlení co je Dg.S930. Závěr ve zprávě mám -distorsio...

Poškození vidění po poranění rohovky

Dobrý den. Po poranění rohovky a následném léčení jsem podstoupil operační zákrok,...

Poškození zadního zkříženého vazu

Dobrý den, před 10 měsíci jsem absolvoval hamstring plastiku LCA, při které...

Poškození zápěstí

Dobrý den, po půl roce se mi vrátila bolest v zápěstí, žádný sport nebo něco...

Poškození zdraví při odvykání kouření

Dobrý den, jsem kuřák a již několik let kouřím krabičku cigaret denně. Rozhodl...

Poškození zraku dálkovým ovládáním na auto

Dobrý den, děti si v poslední době oblíbily kartu na dálkové odemykání auta....

Poškození zubu

Dobrý den, dnes se mi povedlo praštit se do zubu a malý kousíček se ulomil,...

Poškození zubu po rovnátkách

Dobrý den, po rovnátkách mám na zubech rýhy a špatnou sklovinu. Bylo mi nabídnuto...

Poškození žaludku a střev po Covidu

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda po covidu může v některých případech dojít...

Poškození?

Dobrý den,dnes jsem si zaváděla do vagíny předmět.Po ukončení masturbace mi...

Poškozený blistr Jangee

Dobrý den, dnes jsem si koupila v lékárně krabičku antikoncepce Jangee a vzala...

Poškozený kotník z běhání

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat na Váš názor, co bych měla dělat....

Poškozený loket

Dobrý den, Aktivně několik let cvičím ( převážně s vlastní váhou) Po mém posledním...

Poškozený meniskus

Dobrý den, mám občas problém s kolenem. Na vnitřní straně mě občas pichne a...

Poškozený meniskus

Dobrý den, 17.5.2016 jsem podstoupil operaci kolene (artroskopie) při které...

Poškozený meniskus bez úrazu

Dobrý den, jsem zhruba 6 let po artroskopii pravého kolene, kdy mi byl proveden...

Poškozený meniskus zřejmě

Dobrý den. Chtěla bych se Vás zeptat - asi týden zpět mě začalo v noci šíleně...

Poškozený mozek

Dobrý den, dnešním dnem jsem definitivně přesvědčená, že mám nějakým způsobem...

Poškozený nehet

Dobrý den, mám dotaz ohledně nehtu na noze. Před dvěma měsíci jsem měla na nohou...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#