Postup v případě pozitivního onkologického nálezu

  • Dotaz od: a.baumannová
  • Publikováno: 7.9.2009
  • uLékaře.cz

Vážený pane doktore, paní doktorko, chtěla bych Vás požádat o pomoc s následujícím problémem: mamka byla u chirurgického lékaře na odstratnění /zamýšleli jsme pouze "kosmetickou" úpravu/ bulky na obličeji a prstu. Bylo pro nás zdrcující, když lékař sdělil, že nález v bulce na obličeji byl pozitivní v rámci histologického vyšetření. Zároveň sdělil, že vyřízl nádůrek až do zdravé kůže a že má mamka přijít na kontrolu za 3 měsíce. Nyní je lékař na 3 týdny na dovolené a zdá se, že na obličeji opět začala "bulka" cca po 3 týdnech růst a pálit. Také mamku pobolívá hlava. Prosím poraďte, jak máme v tomto případě postupovat a kam se obrátit. Nezdá se nám v pořádku, že nebyla mamka také celkově vyšetřena. Bohužel se dostavili i psychické problémy z obavy následků a dalších rakovinných ložisek. Předem Vám mnohokrát děkuji, jste pro nás velkou nadějí ohledně dalšího postupu a uklidnění mamky. Mj. lékař sdělil, že chemoterapie v tomto případě není vhodná.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, obratte se na vašeho (maminčina) obvodního lékaře /pokud jste to již neudělali/, může napsat doporučení na onkologii, kde provádějí vyšetření podle zavedených zvyklostí a oni již zajistí všechna potřebná vyšetření, pro stanovení rozsahu nádoru v těle, proto si s sebou na vyšetření maminka vezme všechny výsledky, co má od jiných lékařů (je o důležité pro kontinuitu a srovnání výsledků při stanovování dalšího postupu). Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x