Postupně častější opakování bolestí bederní páteře

Dobrý den, mohu Vás požádat o přeložení lékařských výrazů - pro laika? :-) Na MR - plynulá bederní lordóza, mírné poscheuermanské změny Th-L přechodu, nerovnosti krycích plotének obratlových těl, naznačená protruze disku L2-3, chondroza disku L5-S1, naznačená protruze, výrazné degenerativní změny intervert.kloubu vlevo s osteofyty prominujícími do levostranného foramina s jeho zůžením. Mírný tlak na kořen L5-S1 vlevo. Jsem zmatená protože jeden lékař řekl, že operace není nutná v tomto případě.........druhý naopak s vytřeštěnýma očima pravil, že jsem jasný adept na operaci že to odpovídá téměř úrazům na lyžích. Poprvé jsem byla paralizována asi v 21 letech, pak po 5 letech, po 3, po 1 roce a nyní každou chvíli. Přičemž naposledy bolesti a občasné znecitlivění vedly až do nohou - do levé výrazněji. Můžu Vás tedy požádat o odborné vyjádření a popřípadě........odkázat mě na nějaké tipy, kde získat cviky....., které mohou pomoci - v domácím prostředí. Děkuji za ochotu a hlavně za Váš čas. Krásný den.

Odpověď odborníka:

Popis je o mnoha závažných nálezech. Žádný neukazuje jednoznačně k nutnosti operace. Evidentně jste dosud nebyla správně instruována o nutnosti cílené a důsledné fyzioterapeutické léčbě, která kromě pomoci, zlepšení funkce páteře a statiky pánve doodá i konkrétní cviky,které postupně zlepší svalové vztahy a stabilizují,"zakonzervují" ony konkrétní problematické etáže páteře. Nelze poradit konkrétní cviky, ty bez současné pomoci fyzioterapeutické nemají dostatečný efekt, naopak často prohlubují problém, protože přes cvičební snahu není žádný cvik schopen zlepšit funkční stav dostatečně, to lze ještě v dětském věku, běžně dříve od asi 17 let, nyní již často od 6 let je třeba občasné pomoci fyzioterapeuta. Ve Vaší situaci ale ne jakéhokoliv, rizik pro necílenou léčbu máte příliš. buď je třeba vyhledat fyzioteraputa, který pracuje v přímé vazbě s lékařem, ideálně lékaře, který se aktivní fyzioterapii věnuje. Samozřejmě bych Vás pozval do mé pražské nebo brněnské ordinace, nevím však, zda vzdálenost není pro Vás přílišná. Úvahy o operačních zásazích jsou na místě v případě, že tomu odpovídá nejen nález CT či MRI, ale i symptomatologie a klinický stav. K takové úvaze nemám dost informací.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
I na zánět průdušek platí homeopatika
Články: I na zánět průdušek platí homeopatika
Záněty průdušek a kašel...
Jednoduché cviky pro zmírnění bolesti kolenních kloubů
Články: Jednoduché cviky pro zmírnění bolesti kolenních kloubů
Pravidelný pohyb svědčí...
Tenisový loket
Články: Tenisový loket
Tenisový loket...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Top 10 mýtů o rakovině
Články: Top 10 mýtů o rakovině
V průběhu let se na...
Sádlo je (opět) zdravé
Články: Sádlo je (opět) zdravé
Není to poprvé, kdy vědci...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: