Potíže po artriskopii kolene

Dobrý den,13.11.2011 jsem byla na artroskopii pravého kolene,lékaři mi řekli,že tam byl srůst středem kolene z vrchu dolů,výrustky,nerovnosti na čéšce,plaky.Dáno vše do pořádku.Čéška je poškozena I.stupeň.DIagnóza:Chondropatia pateallae gen l. dx IP et MP plica hypertrofica ,operacní výkon:ASK revize,débridement,shaving IP et MP plicae. Den po operaci jsem nemohla pro bolest ohnout koleno,kdežto všichni ostatní spolupacienti mohli,zato jsem mohla krásně chodit,načež ostatní kulhali.Nyní jsem sedmý týden po operaci a koleno úplně neohnu,nemohu si na něj kleknout pro bolest,když se snažím udělat sed na paty,nejde to,jako by mne něco táhlo nebo stahovalo přez vnitřní stranu kolene,nemohu si čapnout pokud se potřebuji někam ohnout např.do sříňky u země.Při zátěži mě bolí čéška např.při výstupu či sestupu strmého kopce. Možná ještě krátký čas po operaci,snad bolest časem přejde(?),ale je v pořádku,že mám malý rozsah v pohybu kolene,jde o nerozcvičené vazy,nebo to vázne na čéšce a nemám to větší silou rozcvičovat?Cvičím co mne učili na rehabilitaci,chodím pěšky,jezdím na rotopedu,když bylo tepleji,jezdila jsem i na kole,což mi hodně pomohlo k zvětšení rozsazu pohybu kolene.Někdy mám ale silnější bolesti,hlavně v noci a musím použít diclofenac.Jinak jsem rekreační sportovec,cyklista,najedu tak 6 tisíc km ročně.Kvadriceps oslaben není.Po operaci používám SYSADOA.Předem Vám moc děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Je třeba vyšetřením zjistit zda za bolest a omezení hybnosti může vlastní kolenní kloub nebo mimokolenní struktury. To by měla ozřejmit rehabilitace, kde byste se asi dosud měla léčit. Při debridement kloubu se vlastně odstraňují zavazející struktury, které vznikají po úraze nebo následkem degenerativních změn. Aplikace chondroprotektiv je užitečná, ale potřeba je především pokračovat v mobilisační terapii pod vedením zkušeného fyzioterapeuta, kde jednak dojde ke svalovému uvolnění, protažení zkrácených svalů a posílení čtyřhlavého svalu. Kontrola u ortopeda může napovědět rovněž, vhodné potom aplikovat do kolena potřebný nástřik.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Co je to hydrokéla?
Články: Co je to hydrokéla?
Hydrokéla je označení pro...
Roztroušená skleróza - nemoc, se kterou se dá žít aktivně
Články: Roztroušená skleróza - nemoc, se kterou se dá žít aktivně
Věděli jste, že na světě...
Sportujete? Měli byste znát svoji ideální tepovou frekvenci
Články: Sportujete? Měli byste znát svoji ideální tepovou frekvenci
Většina lidí provozujících...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
I ženy s Turnerovým syndromem dnes mohou otěhotnět
Články: I ženy s Turnerovým syndromem dnes mohou otěhotnět
S diagnózou neplodnosti se...
Zlobivý žlučník aneb Kdy je bez něj lépe
Články: Zlobivý žlučník aneb Kdy je bez něj lépe
Odstranění žlučníku nebývá...
Jak probíhá Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida?
Články: Jak probíhá Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida?
Onemocnění Crohnovou nemocí...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: