Potíže po ask

Dobrý den, pane doktore. Je to 5 týdnů, co mi dělali ASK kolene, pouze narovnání a začištění uvolněného LCA, čemuž na konci května 2012 předcházel úraz. Do dneška koleno plně nepropnu, je stále oteklé, i když výpotek v něm není. Delší chůze mi dělá problém, koleno více natéká a pak jakoby těžkne a táhne. Při každém kroku při propnutí cítím bodnutí na vnitřní strašně kolene, které tam bylo i před operací, ale ne tak intenzivní. Toto bodání mi nedovolí ani nohu propnout. Na rehabilitaci mne poslali na nové vyšetření i kvůli nezvykle dlouhé době otoku. Bojím se, aby nemusela být udělána reoperace. Koleno při chůzi drží, je stabilní a nevypadává. Každý den leduji, nohu zvedám, cvičím, dělám priessnitz. Děkuji za radu, o co by se mohlo v pooeračním stavu jednat. Lenka.

Odpověď odborníka:

Patrně byl úraz závažnější, než jen přerušení předního zkříženého vazu. Byly poraněny zřejmě další měkké struktury kolena, kloubní chrupvka a boční vazy, kde nemusí být přerušení, ale jen přetažení. Artroskopie zřejmě ozřejmila a řešila stav měkkých tkání kolena a mělo by se jednat o vyčešení potřebného operačního ošetření. Vhodné tedy dále pokračovat v rehabilitaci, doma koleno chladit, po donmluvě s lékařem aplikace nesteroidních antireumatiik typu Ibalgin krátkodobvě. Dále dle kontroly a vyšetření. Ne všechna kolena reagují na artroskopii s okamžitým zlepšením.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: