Potíže se zády - prosím poraďte

Dobrý den, už téměř rok a půl mám potíže s bolesti zad. Měl jsem úmrtí v rodině, takže jsem zažil určitý psychický šok (bral jsem antidepresiva cca půl roku) a poté se mi stalo víc věcí naráz - zdravotní trable, začal jsem se pozorovat, atd. a chodit na vyšetření, doktoři mi říkali, že jsem byl v pořádku, tak jsem začal být silný a přestal to řešit. Před týdnem jsem prodělal nějakou virózu, dostal antibiotika a poté co jsem je dobral, tak na cca 4 dny zmizely záhadně všechny ostatní problémy. Uvědomil jsem si, že něco není v pořádku. Najednou mě přestaly bolet záda v oblasti beder (předtím problémy hlavně po delším stání a delších procházkách, po sportu), začal jsem chodit rovně, měl jsem daleko lepší močení (předtím slabý průtok a mírné pálení), více spermatu a kvalitnějšího -hustšího + najednou větší sexuální potřeba (předtím méně a nepatrné pálení při ejakulaci), začal jsem mít větry a celkově vylučování bylo naprosto bez problémů (poslední rok jsem se divil, že jsem větry přestal mít jako dříve), moč mi přestala zapáchat. Nyní se ale všechno opět vrátilo bohužel do normálu. Zašel jsem opět na různá vyšetření a nikde na nic nepřichází. Nejhorší jsou ta záda, já jinak jsem sportovec a cvičím, ale nepomáhá to. Začal jsem uvažovat tak, že asi trpím nějakým zánětem a ta antibiotika prokázala, že je všechno spojené, což by mě nikdy nenapadlo. Byl jsem před dvěma roky na kolonoskopii, udělali mi teď nově všechny testy krve, byl jsem teď na ultrazvuku na urologii, rentgen plic, srdce, praktická lékařka mi zjistila nižší tlak. Poraďte prosím, co mám dělat.

Odpověď odborníka:

Bolest v oblasti zad, poruchy střevní pasáže, poruchy močení jsou výsledkem většinou značné psychické rozlady. Přesto, ale je třeba vyloučit organickou, tedy pathologicko anatomickou podstatu potíží. Je třeba ortopedicky zádá vyšetřit, provést rtg snímek. Zjistit citlivost, bolestivoszt, rozsah hybnosti. Kromě toho bych požádal praktického lékaře o provedení laboratorního screeningu krve, tedy vyšetření základních laboratorních parametrů krve. Opět k vyloučení příépadných jiných chorob. Po závěru obou vyšetření rehabilitzace, pokud stav umožní sportovat, vycházky, tělesné zatížení, pracovní činnost. Kolísavost potíží je značnou známkou výrazného podílu psychicko vegetativní složky na existujících potížích. Vyšetření přesto k vyloučení závažnějšího stavu je nezbytné.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: