Předčasnà menopauza a hormonální stav

Dobrý den. Měla jsem v 38 letech předčasný útlum menstruace. Bez jakýchkoliv sebemenších příznaků. Můj lékař toto nijak neléčil. Vloni jsem změnila svého lékaře gynekologa a ta mi řekla že už to nemá cenu nějak řešit. Přesto bych chtěla znát svůj hormonální profil ale nevím kam jít na vyšetření abych nebyla zase odmítnuta. Teprve vloni jsem zjistila rizika spojená s předčasným přechodem a nevím zda se s tím ještě néco dá dělat. Je mi 53 let. Můj lékař mě s ničim takovÿm neseznámil. Nevím co za hormonálnì hladiny si dát vxšetřit a ani současná gynekoložka mi neporadila naopak màm si říct co chci vyšetřit ale ja nejsem lékař a tak se obracím o radu. Co màm dělat. Zatím jsem to řešila sama cvičením hormonàlní jógy. Ale to považuji za nedostatečné bez jakékoliv péče lékaře.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, předčasná menopauza sebou nese riziko osteoporozy a kornatění tepen. Jsou to ale věci, které se projevují celkem za delší dobu. Vyšetřit hormonální hladiny Vám asi nijak nepomůže, pokud již nemestruujete, FSH bude nízké a ostatní hladiny také. Pokud jste bez obtíží (návaly, suchost poševní sliznice při styku, výkyvy nálad), nebrala bych zbytečně žádné léky.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: