Předepsaný guajacuran v těhotenství

Dobrý den paní doktorko, jsem ve 35. t.t. a prosím o radu: Předchozí těhotenství skončilo po subjektivně častých tonizacích předčasným porodem po odtoku plodové vody ve 33. t.t. Nyní mi můj gynekolog předepsal už před několika týdny magnézium (Magnerot)... Potom se v noci (34. t.t.)stalo, že se "tvrdnutí břicha" zintenzivnilo a opakovalo v pravidelných 10ti minutových intervalech. Zareagovala jsem po hodině tím,že jsem si vzala 2 tbl. magnézia a to pomohlo. Nicméně potom lékař zaznamenal zkrácení a pootevření krčku a předepsal mi Guajacuran. Ujišťoval mne o jeho bezpečnosti, i když výrobce v informacích několikrát opakuje, že léčivo není vhodné pro těhotné. Jaký je Váš názor na tento lék v dané situaci? Nechtěla bych miminku uškodit, ale též nechci riskovat předčasný porod (resp. ráda bych ho samozřejmě oddálila do nejzasšího možného termínu). Existuje ještě nějaké preventivní opatření? Děkuji mockrát za Váš čas a odpověď. S pozdravem L.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Guajacuran není pro Vás ani pro miminko nebezpečný. Neočekávala bych však v tomto případě z jeho užívání velký profit. Spíše bych doporučila pravidelné užívání magnezia a klidový režim.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: