Predilekce hlavy u dítěte

Dobrý den,dcerka 18 měsíců má od 10 měsíců mirný sklon hlavy doleva,dle dětské lékařky pohybové omezení nemá.Nevím zda mám žádat další vyšetření nebo čekat na další vývoj.Dcerka se vyvíjí jinak normálně,bez zjevného omezení pohybu,samostaně chodí od 14 měsíců,mám obavy o další vývoj,např.zakřivení páteře.Děkuji za odpověď,s pozdravem D.K.

Odpověď odborníka:

Velmi pravděpodobně se bude jednat o funkční poruchu horní části krční páteře,zřejmě mezi 3 a 4. obratlem.Při takové poruše, která není v tomto věku vázaná na svalové dysbalance a poruchu statiky celého těla, což by asi Vaše lékařka odhalila je možno za pomoci zkušeného fyzioterapeuta, ideálně se zkušenostmi s malými dětmi obnovit opět správnou funkci a následně i normální postavení hlavy. Nemělo by to přinést žádný nebezpečný vývoj. Je ale pravda, že to chce řešit v relativně krátkém čase, v týdnech. Není to sice nijak nebezpečné, v tomto věku by dítě mělo nejen samostatně chodit, ale také správně rozvíjet posturální svaly. Tento vývoj může být malinko narušen. Navíc tím, že vyřešíte asymetrii ve sklonu hlavy, vyloučíte tím i jiné možné příčiny svalové dysbalance jako infekce... Přestože to zřejmě nebude z mého pohledu závažný problém, podceňovat byste to rozhodně neměla.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: