Přenos streptokoka

Dobrý den pane doktore. Má nejlepší kamarádka, se kterou pracuji v jedné kanceláři mi dnes řekla, že před 2 měsíci musela být přeléčena atb pro nález streptokoka v krku (škrabalo jí v krku, prý pozůstatek po kdysi prodělané angíně). Měla jít na kontrolní stěr, ale nešla. V krku jí občas škrábe, ale to mně taky, máme malé děti a sem tam nějakou virozu. Můj dotaz zní, zda jsem se mohla nakazit streptokokem od kamarádky, to bych velmi nerada....dala mi ochutnat kus masa ze svého talíře, ze své vidličky. Je přenos pravděpodobný? Jsem na toto dost akurátní po nepříjemné léčbě helicobaktera, ale teď jsem si to neuvědomila. Na druhou stranu je mi trapné "štítit" se kamarádky. Pořád na to musím myslet a mám strach, doma dvě malé děti a brzy odjezd na dovolenou. Můj syn tedy občas ve stěrech nějakého strepto či stafylokoka měl, ale naše paní dr. nedává hned tak atb, takže si s tím vždy syn nějak poradil sám a příště už streptokok nebyl.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, neobávala bych se přenosu streptokoka. Pokud nesdílíte věci osobní potřeby, tak přenos nákazy je málo pravděpodobný. Spoustu lidí po pozitivní výtěry z krku, dostanou ATB, ale potíže se nezlepší. Většinou jde o chronický zánět krku, na který ATB nepomohou.

MUDr. Vladimíra Cejnarová
MUDr. Vladimíra Cejnarová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: