Přenos žloutenky typu a - riziko?

Dobrý den paní doktorko, dnes jsem nastoupila do jiné pobočky naší firmy. Je mi 37 let, mám jedno dítě a druhé chceme. V kanceláři jsem používala tamní nádobí, došla si tam na toaletu, bavila se s kolegama. Poté jsem se dozvěděla, že kolegyně z kanceláře a kolega jsou v karanténním opatření, protože jejich nadřízený má žlolutenku typu A. Prý před mým příchodem vydesinfikovali toaletu apod., kolegyně je sledována lékařem, druhý kolega je očkován. Já jsem celkem v šoku, protože jsem použila toaletu, použila jsem nádobí, které je tam "erární"...kdybych to věděla, nádobí bych nepoužila. Nyní mám velký strach z nákazy, nakažený kolega byl v práci minulý týden, osobně jsme se nesetkali. Ptám se, prosím, jaké je pro mne riziko, mám tam vůbec chodit, čeho se mám vyvarovat? Mám strach kvůli rodině i kvůli možnému těhotenství, o které se snažíme. Děkuji moc,Petra

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud toaletu vydesinfikovali a po použití toalety a před jídlem si běžně umýváte ruce, je riziko malé, zvlášť jestli jste se přímo s nakaženým člověkem nesetkala. Každopádně pokud během 14 dní až tří týdnů pocítíte nějakou větší únavu, případně Vás bude pobolívat břicho v oblasti jater nebo budete žlutá (bělmo, ústní dutina), tak okamžitě navštivte praktického lékaře (hlavně z důvodu karantény, jinak se žloutenka kromě naordinovaného klidu a diety nijak neléčí)... Během cca měsíce dodržujte jak v práci tak v rodině zvýšené hygienické opatření (hlavně umývání rukou, desinfekce toalety, mytí toho erárního nádobí před použitím, klidně i používání desinfekčního gelu na ruce)... riziko pro těhotenství by nemělo být.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: