Přeskakování srdce

Dobrý den, moc Vás zdravím a chtěl bych zde nastínit můj problém. Velmi vnímám bušení svého srdce a to i normálně když jsem vklidu. Mám velmi často (několikrát za den) problém v tom, že cítím, že mi srdce vynechává, mám pocit, že vydá takový divný impulz, pak je odmlka a pak silně bouchne, toto mívám i několikrát za sebou v různých rychlostech tepu (nejen tedy v klidu). V předešlých dotazech jsem se dočetl, že tento problém má spousta lidí, což mě dost uklidnilo :-) Píšu to ale pro to, že já to vnímám při čemkoliv, nejen tedy v klidu, v leže ap. (na toto už jsem si zvykl). Znervózněje mě, že to mívám teď častěji a to hlavně při fyzické záteži. Rozrušuje mě to, protože jsem aktivní sportovec. Jezdím hodně na kole, přes 10,000km ročně. Chce se pouze zeptat, protože samozřejmě jezdím i závody, zda když to začnu pociťovat na kole a jedu ve vysokém tempu, zda mám zvolnit, či zda můžu normálně pokračovat ve vysoké fregvenci a nebrat na to ohled. Rozhodí mě to hlavně psychicky, protože samozřejmě dostanu strach, že to přeženu a jedu s pocitem, že srdce se mi při tom zastaví (samozřejmě mi nepřidává fakt, když ve zprávách vidím, že při aktivním sportu na hřišti zemře sportovec). Samozřejmě, že když zvolním, tak mi závodníci (peloton) ujede. Hodně mi potom srdce vynáchává, když po tréninku, nebo po závodu dojedu do cíle a srdce mi z nějakých 180 tepů za minutu klesá a při tom mi přeskakuje, což velmi SILNĚ pociťuji a vnímám. (průměrný tep u závodu mívám cca 178 tepů za minutu, u tréninku 140-150). Samozřejmě, když se to začalo projevovat již před 5ti lety, tak jsem se byl několikrát nechat vyšetřit, kdy jsem měl na sobě holtra (tam jsem označil markerem 2 izolované SVES a 28 monotopních KES, bez supraventrikulární či komorové tachyarytmie, bez poruchy SA či AV vedení, asystolie 0, závěr:Palpitace při sporadické komorové eytrasystolii (citace z lékařské zprávy z roku 2009)), byl jsem také na ultrazvuku a letos v lednu, protože jsem to začal pociťovat častěji, i na zátěžovém testu a vše bylo v pořádku. Podotýkám, že zátěžový test byl asi takový ten základní, kdy se nešlo do maximální zátěže. Ptám se hlavně proto, že před tím jsem to neměl tak časté při aktivní fyzické zátěži jako teď. Ještě uvádím, že jsem chvíli po vyšetření z minulého roku užíval Cardilan 1x za den, pak už jen 2x do týdne a měl jsem předepsaný při úzkostech i neurol ale ten jsem užil jen minimálně, na ten jsem si zvykat nechtěl... Teď si dávám každý den Hořčík v rozpustných tabletách. Nepřijde mi ale, že by mi něco pomáhalo. Mám i velmi stresové povolání. Předem se omlouvám za dlouhý dotaz, že jsem se tak rozepsal a budu rád za odpověď, která mě doufám uklidní :-) S přáním hezkého dne Jan Šimonek

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vaše potíže jak sám píšete má hodně lidí. Nejsou nijak nebezpečné, ale obtěžují. Cardilan se užívá k substituci draslíku, nevím jestli máte málo draslíku, pokud ano, bude substituce vhodná. Nedostatek horčíku také někdy způsobuje arytmie, ale po doplnění by měly ustat. UZ srdce je v normě, na EKG Holteru bez výrazné patologie, tak bych se neobával žádného vážného onemocnění. Někdy jsou palpitace špatně léčebně ovlivnitelné. Jsou chvíle kdy samy odezní. Píšete, že za rok ujedete 10 000 km to by se onemocnění srdce již projevilo. Musíte přijít sám na to, jestli vám něco pomáhá.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x