Problém

Dobrý den, obracím se na Vás s velkou prosbou o radu. Jsem 4 měsíce po porodu a trápí mě 3 věci: V listopadu se mi udělala malá, drobná uzlinka na krku (dolní část kývače). Vždy měla do 1 cm, oválná, bez známek infiltrace, hypoechogenní, prý reaktivní. Několikrát dělán UTZ a bez patologie.Přetrvává dodnes, nyní se zmenšuje. Stejně tak mě v tu samou dobu začal trápit kašel, 3x po měsíci RTG plic. Poprvé v pořádku, podruhé jinde nález: hrudník souměrný, páteř rovná, srdeční stín ve střední čáře, rozšířen není, KTI100/275,bránice bilat.ostrá, úhly volné, hily cévní, vlevo patrný měkký neostře ohraničený svislý lehce vlnitý pruhovitý stín v délce asi 10 cm, v boční projekci basálně drobná cípovitá adhese. Viditelný skelet beze změn. Následně ještě kontrolní RTG a tam nález: srdeční stín je přiměřeného tvaru i velikosti, plíce jsou bez ložiskových změn, plicní kresba je jemná, bránice hladké, úhly volné.Mediastinum není rozšířené. Zřejmě se prý podruhé jednalo o vadu snímku. Nicméně kašel se sice zmírnil, ale mám ho taky pořád. Několikrát jsem absolvovala krevní odběry, krevní obraz s diferenciálem vždy v pořádku, akorát sedimentace nejprve 29, pak 18 a teď 22. Mám velký strach, aby se nejednalo o něco vážného. Ještě jsem se chtěla poradit - po šestinedělí se mi objevily viditelnější vlásečnice na nohách, cévní UTZ a vyšetření také OK, ale nemůže to být projev nějaké krevní nemoci? Moc Vám děkuji za jakoukoliv brzkou radu, obvodní lékařka mě nikam nechce poslat.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, uzlinka nejspíše souvisí se zánětem / i skrytým/ v oblasti hlavy - pokud se zmenšuje, neznepokojujte se. Kdyby se objevovaly uzliny v jiných lokalitách - podpaží, třísla, je to na vyšetření, ojedinělá uzlinka je banální, není třeba se bát. Nález na plicích - není, pokud kašel přetrvává, doporučovala bych sledování v plicní ambulanci, pokud je stav nevyjádřený, sledování si jistě zasluhuje. Vlásečnice na nohách se projevují jako důsledek zátěže dolních končetin při těhotenství, krevní nemoci se projevují jinak, většinou drobným krvácením a to vypadá úplně odlišně. Pokud by se ale zbarvení na nohou nějak měnilo, jistě je opět namístě ukázat je nějakému specialistovi. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: