Psychika a nebo?

Ráda bych znala Váš názor-ale je to složité-pokusím se být stručná.V roce 2002 jsem prodělala boreliozu/typický erytém pod kolenem/,léčena 3 balení Sumamedu 500 u OL,pro přetrvávající + IgM WB B.garinií aúnavu,cephaleu konsultace na KICH,kde nasazen Zinat 500 na 14 dní a hořčík pro sníženou hladinu,dvaměsíce po dobrání stále + IgM protilátky-řečeno,že to tak bývá.Na jaře 2003 podivné úzkostné stavy,pocity jako ve snu,zvládla jsem s pomocí psychoterapeuta/měla jsem za sebou stressové období/,provedena MR mozku a C pateře-popis drobná pozánětlivá ložiska uložená subkortikálně oboustranně netypickápro SM, sec. stenosa spinállní a deg změny v C úseku,MEP,VEP a BAEP v normě.Při dotazu na KICH i neurologii -co s tím,řečeno,že nic.Úzkostné stavy odezněly. Na jaře 2007 po psychické i fysické zátěži,pocit zhoršeného visu na levém oku-potvrzena retrobulbární neuritida,hospitalizace na neurologii FN Bohunice,nasazen Solumedrol iv.5x,zhoršeno výrazně,proto konsultace na KICH -nasazen po odběrech krve/poz. IgG i IgM protilátky Elisa i WB borelie garinií a afzelií/ a po LP Doxybene 1OO 2x denně,za 10 dnů výsledky ELM-nalezeny cysty a rozpadlé cysty borrelií v liquoru,následoval Lendacin iv. 28 dní a Doxybene 6 týdnů, v liquoru nalezen 1 OP, MZR reakce neg.nová MR byla identická s nálezem z roku2003 /tedy po 4 letech/. MEP,BAEP neg., VEP pozitivní pro levé oko.Bylo mi řečeno ,že o SM se nejedná,jelikož MR je stacionární, v liquoru nález neodpovídá a moje obtíže nejsou typické,neurol. nález je negativní.Na kontrolní LP a MR jsem byla po dalším roce 2008-MR bez vývoje, liquor 1 OP.Pak se 6 let nedělo nic.V říjnu 2013 jsem měla klíště bez erytému,potom v prosinci těžkou střevní virosu ze které jsem se dostávala 14 dní.Měla bych taky zmínit ,že mámnález na krční pateři-blokáda AO skloubení,deg.zěny výrazně,kyfotický zvrat v C5,instabilitu C3-4 při předklonu, rotoskoliosa a že od vysoké školy mívám ataky zalehnutí ucha,pocit plnosti ,byl i pokles sluchu-diagnosa m.Menier ?,nikdy jsem ale nemívala typické rotační závratě,spíš pocity houpání přechodně a taky " ústřely v C pateři-nosivala jsem i límec.Pracuju celý den u PC a někdy při otočení hlavou doprava pocit chvilkové závratě a jakoby na omdlení už léta.Taky mám hypotensi.A teď momentální problém- v prosinci 1x stav -jakoby slabosti,nestability,propadání při chůzi-po řízení auta a současném telefonování-odeznělo za pár minut.30.1. 2014 stejný stav při venčení psa,chvilkově zalehnutí pravého ucha,došla jsem s úsilím domů,následně rotace doprava,při postavení zoršení a propadání,zvracení,volala jsem RZP-po aplikaci Torecanu do hodiny v leže zlepšeno,neurol. nález O,byla jsem 4 dny hosp. na ORL-dg.neuronitis vest. l. sin.?,nasazen Solumedrol iv a následně Prednison v sestupné dávce na 14 dní.Ale stav se prakticky upravil do 4 hodin,infusi jsem dostala až večer.Po propuštění jsem zůstala týden doma-celkem bez obtíží.Začala jsem brát Betaserc 24 2xdenně.Po nástupu do práce ale do týdne-závratě-spíš pocity nejistoty,chvilkové rotace po pohybu hlavou -hlavně u PC a při předklonu,úzkost,bušení srdce, kolísání TK a hlavně -pocity propadání,slabosti ,na omdlení-ale neomdlím při chůzi/nejhorší po dojezdu autem,při řízení je mi dobře/.Bolesti C pateře,hlavy,pískání v uších,nechutenství.Mám za sebou neurologické vyšetření včetně neurosono vyšetření -neg.,kardiologické vyšetření ECHO,Holter ekg-neg.,kontrolní MR -nález stacionární, nezměněn od roku 2003 /popis na dvou pracovištích FN BOhunice a USA/,otoneurol. vyšetření -neg.,včetně BAEP neg..Laboratoř až na hraniční hořčík norm. Protilátky na borrelie stále slabě poz.IgM WB borrelie garinií /OSCP/.Můžu si vybrat-neurolog mi tvrdí,že potíže jsou pravděpodobně v souvislosti s C pateří,je mi jasné,že v tom hraje roli momentálně i psychika,otoneurolog tvrdí ,že se jednalo o vetibulární periferní sy a že to souvisí s pateří a já mám strach -co když-není to projev RS a nebo reaktivace neuroboreliosy?Co s tím?

Odpověď odborníka:

Vzhledem k tomu, že vycházím jen z Vašich písemných infromací, je těžko se přiklonit k názoru jednoho z lékařů. Ale nedomnívám se, že by se jednalo o projev roztroušené sklerosy - na MR by byla progrese, rovněž Váš věk svědčí spíše proti tomu.
Zda se jedná o reaktivaci neuroborreliosy prokáže jen vyšetření mozkomíšního moku. Domnívám se, že lumbální punkce je asi na zvážení.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: