Ra a alkohol

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu. V květnu 2012 jsem měl úraz na bruslích a asi měsíc po tom jsem začal mít nesnesitelné bolesti kloubů, nejdříve malých, pak velkých a když byly bolesti neúnosné, zašel jsem k revmatologovi, který zjistil že můj index Anti CCP je 1600 a identifikoval na 90% Revmatoidní artrititidu. Asi se "rozjela" po tom úrazu. Do té doby jsem nikdy žádné zdravotní problémy neměl, sportuji, nadváhu nemám. Doktor mi nasadil Prednison, jednou týdně metotrexát, 4 tablety denně salazopyrin, + Helicid. Rentgen zjistil že v podstatě žádné postižení kloubů nemám, po těch koňských dávkách léků se zas můžu normálně hýbat. Chtěl bych se zeptat, 1. Jestli je šance na úplné vyléčení, tzn zbavit se prášků, protože když jsem nikdy žádné léky nebral a najednou beru 10 denně, dost mne to dostává psychicky. 2. Nejsem žádný alkoholik, občas jsem zašel s kamarády na pivo, zajel na Moravu do sklípku, na festival atd, tzn příležitostně si dal nějaký ten alkohol. Teď bych ho neměl mít vůbec, což je taky pro mne dost děsivá životní změna o tyto všechny radovánky přijít. Byl by velký problém dát si např ve sklípku na ty prášky např litr vína za odpoledne? Nebo by bylo lepší jednu dávku vysadit ( v době konzumace alkoholu) a druhý den normálně pokračovat v léčbě? Děkuji a přeji pěkný den M.D

Odpověď odborníka:

Dobrý den, revmatoidní artrititda patří mezi systémová autoimuntiní onemocnění, to znamená , že Váš imunitní systém je dysregulovaný a špatně rozeznává, co je tělu vlastní a produkuje různé autoprotilátky. Léky, které dostáváte, tlumí reaktivitu Vašeho imunitního systému. Záleží na průběhu onemocnění, dávkování léků se může dle pokynů Vašeho ošetřující lékaře postupně snižovat dle Vašeho klinického stavu, dle laboratorních výsledků, takže určitě léky sám nevysazujte ani neupravujte dávkování. S alkoholem bych léky rozhodně nekombinovala. Onemocnění se zcela vyléčit nedá, ale léčbou se dá průběh výrazně zlepšit či rozvoj onemocnění zbrzdit.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: