Rada ohledně alergie na laktózu

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat na nějaké bližsí informace ohledne intolerance laktózy. Už od narození mám tuto alergii na laktózu. Dnes je mi 28 let a na svém těle cítím zlepšení, v ohledu konzumace. Hlavní otázkou je, zda mohu jíst nějaké sýry, či tvarohové výrobky. Někde jsem se dočetl, že je možná konzumace Ementálu, Cheddaru, či velmi vyzrálých sýrů typu Camembert atd.. V případě tvarohů si nejsem jistý, zatím jsem ani nezkoušel. Má někdo podobné zkušenosti s produkty ? Popřípadě by mi doporučil, či odkázal na nějaké bližsí informace. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, intolerance laktosy není alergické onemocnění, ale je to porucha trávícího enzymu /laktasy/ který metabolizuje mléčný cukr laktosu. Většina pacietů pokud nemá úplný defekt laktasy, tak určité množství toleruje. Mléčné výrobky, seřazené dle obsahu laktózy sestupně od nejvyššího k nejnižšímu: - podmáslí - mléko - smetana - tvaroh - fermentované výrobky (kyselé mléko, kefír, jogurty, pokud jsou vyráběny fermentačním procesem) - tvrdé sýry - máslo Záleží na každém pacientovi, jaké množství toleruje, tak postupně můžete zkoušet a zařazovat potraviny. Existuje přípravek Lactanon, který obsahuje enzym laktásu, a můžete si ho vzít např. před rizikovým jídlem /restaurace .../, když nebudete vědět přesné složení jídla.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie
Pracoviště: Immunia spol. s.r.o – Centrum prevence a léčby alergií a poruch imunity

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

Atopická, suchá nebo podrážděná pokožka bezesporu vyžaduje důslednou péči. Svědění v těchto případech dokáže být velice nepříjemné. Kůže je navíc zranitelná a náchylnější k...  celý článek

x