Rakovina

Dobrý den, chtěla jsem se přeptat, delší dobu mě bolí břicho.Byla jsem na ultrazvuk a tam mě paní doktorka řekla, že mám zvětšené lynfatické uzliny. Byla jsem i na gastroskopii žaludku a tam žádný nález nebyl. Taky mě brali krev. Chci se zeptat jestli uzliny vymizí samy a jestli se dá z krve poznat rakovina(nádor v těle).Děkuji

Odpověď odborníka:

dobrý den, zvětšené uzliny mohou ukazovat jak na nádor (ten by ale měl ten ultrazvuk ukázat taky), tak (a to ve většině případů) na nějakou probíhající infekci. Může se jednat o nespecifický zánět, který se nemusí projevit na gastroskopii žaludku, problém může být v tenkém střevě, tlustém střevě... Nádor se zatím jednoduchým vyšetřením z krve bohužel poznat nedá. Je možné, že máte alergii na nějaké potraviny, počínající cronovu chorobu apod. Měla byste prodělat speciální ultrazvukové vyšetření střev (pokud jste měla pouze vyšetření břicha), mělo by se zjistit, jestli nejste alergická na lepek, Cronova choroba se dá diagnostikovat pouze z histologického vyšetření (tzn nová gastroskopie, ale až do tenkého střeva, nebo kolonoskopie opačným koncem....)

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: