Rakovina plic

Dobry den, maminka 62 let je po operaci plic-spinoceliarni karcino, vyoperovali ji pravý horní lalok. Pan doktor nam rekl, ze dalsi onkologická léčba ani nemusi byt, pry nikam nezasahoval. Jeste se ceka na histologii. Prosim je možné, ze po nádoru nemusi vzdy nasledovat onkologická léčba? A jeste se chci zepat, maminka byla 3 dny po operaci v pohode a kdyz ji vyndali dren a dali z JIP na pokoj, tak začaly komplikace a musela podstoupit punkci plic a drenaz. Maminu to uplne slozilo, byla ma tom tak dobre a ted ji je zle. Myslíte si, ze je to běžná komplikace?dekuji moc

Odpověď odborníka:

Milá Kamilo, výkony v oblasti hrudníku jsou vždycky náročné a často provázené různými komlikacemi. Takže průběh u Vaší maminky je jistě normální, jen s nějakou tou komplikací - vyndal se drén a v oblasti rány uvnitř hrudníku to ještě nebylo úplně zhojené, něco tam sáklo a proto se to muselo řešit, protože z hrudníku se to samo prostě jen tak nevstřebá. Co se týče onkologické terapie, pokud je nádor pouze ohraničený na plíci, splňuje ještě další kriteria (jedná se o T1 či T2 stadium) a nejsou postiženy uzliny (N0), pak je chirurgický výkon definitivním řešením. Jestli to tak je, pak můžeme mamince gratulovat, protože většina nádorů plic v takto časném stadiu zachycena bohužel není. Moc držím palce, aby to tak bylo a maminka byla zase brzy fit! KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: