Recidivující hernie

Dobrý den, ráda bych se zeptala na řešení recidiv po operaci kýl laparoskopicky. Jsem bývalá atletka a tyto potíže u mě začaly asi po 40. roce věku. Nejdříve kýla tříselná, ihned opatřena síťkou - nyní bolest na stejné straně vpravo a vyklenutí - ovšem šikmý sval břišní. Recidiva pupek - po laparoskopiích gyn. a po vyšešené kýle v jizvě - ovšem bez síťky. Bylo mi řečeno, že jestli ještě půjde toto vyřešit, že má břišní stěna se podobá papíru. Existuje řešení - komplexní nejlépe, jak vyřešit? Děkuji moc. Kromě tlaku a vyklenutí - hlavně bolest tlaková vpravo. Miroslava

Odpověď odborníka:

Stěnu břišní je třeba pečlivě vyšetřit. Pokud kýla existuje je třeba ji chirurgicky ošetřit. Pokud se jedná jen o slabost stěny břišní zde je situace vždy obtížnější, protože ta hlavní struktura, která stěnu drží jsou svaly. Chirurg musí individuálně posoudit, zda se jedná o opakování kýly recidivu, v tom případě operace, nebo zda jen slabost stěny břišní, zde potom rehabilitační postupy k posílení stěny břišní a při obesitě snížení hmotnosti, pokud existuje.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x