Recidivující kvasinkové infekce

Dobrý den, ráda bych se poradila s někým dalším ohledně mých přetrvávajících problémů, protože už opravdu netuším, jak situaci řešit. Více než rok a půl mě trápí neustále se opakující kvasinkové infekce pochvy. Můj lékař vždycky udělá kultivaci, výsledek vždy tentýž "jen" candida albicans. Infekce se mi za poslední rok vrátila asi 10x. 3x jsem dostala jen různá antimykotika ve formě mastí a čípků - Clotrimazol, Myfungar, Klion, Macmiror, ... po využívání se problémy vždycky ztratí, nicméně za krátkou dobu se objevují znovu. Lékař mi nechal v laboratoři udělat citlivost na jednotlivá antimykotika, rezistence se nepotvrdila u žádného z čehož bylo jasné, že se sice vždy vyléčím, ale infekce se z nějakého důvodu po čase vrací. Potom jsem dostala já i partner tablety na polykání Nizoral. Výsledek žádný. Další pokus byla autovakcína vyrobená v laboratoři přímo z kultivace. Pozorovala jsem mírné zlepšení, nicméně po 2,5 měsících se problémy opět vrátily jako dříve (téměř půl roku jsem vyřadila z jídelníčku cukry a bílou mouku, dbala jsem na to, aby moje strava byla bohatá na vlákninu atd, samozřejmě dodržuji hygienické zásady, nosím pouze bavněné prádlo, používám speciální sprchový gel, nekoupu se v chlorované vodě ani v rybnících, užívám laktobacily, vitamin C....) Dále mě lékař poslal na glykemickou křivku, jestli nemám problém s hladinou cukru v krvi, výsledky ale byly naprosto v pořádku. Poté to přestal úplně řešit, předepsal mi antimykotika na nějakou dobu dopředu, že za ním už nemám vůbec s tímto chodit, že se to zkrátka léčit nedá. Jenže mě se zdá, že poslední dobou se průběhy zhoršují, trvá déle, než masti zaberou, přidává se mi k tomu ekzém.. Strašným způsobem to ovlivňuje kvalitu mého života. A hlavně netuším, co dělat. Opravdu si myslíte, že se s tím nedá už nic dalšího dělat? Je mi 22, nedovedu si představit, že tohle budu mít do konce života. Hlavně nevím, proč mě lékař nepošle k nějakému specialistovi, když si s tím sám už neví rady. Chtěla bych se hlavně zaptat, co dalšího bych mohla pro zlepšení udělat já. Předem mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Bylo by vhodné ve vaší situaci znovu zhotovit kultivaci a citlivost u vás i u partnera,v případě opětovné infekce přeléčit znovu antibiotiky a poté nasadit autovakcíny a případně i cílenou léčbu partnera,dobré zkušenosti jsou i podáváním Wobenzymu. je nutné pečlivě dodržovat následující. Dodržujte přiměřenou hygienu – nedostatečná i přehnaná péče v intimní oblasti poškozuje obranné mechanismy sliznice. Používejte neparfémovaná mýdla, koupele, vložky a slipové vložky – parfémované mohou poškodit ochranný kyselý film pokožky, která se potom stane náchylnější ke kvasinkovým infekcím. Nenoste syntetické spodní prádlo – vytváří teplé a vlhké prostředí, ve kterém se vaginální infekci daří. Nenoste těsné oblečení – těsné upnuté džíny podporují prostředí pro rozvoj infekce. Vyhněte se nošení spodního prádla typu strings a tanga, jejichž šňůrka nasává vlhkost a stává se živnou půdou pro kvasinky a bakterie. Po použití toalety se utírejte zpředu od pochvy dozadu – nepřenesete tak žádné střevní patogeny do vagíny. Některým ženám vyhovuje používání ubrousků pro intimní hygienu (samozřejmě neparfémovaných), u jiných naopak vaginální mykózy vyvolávají, protože nechávají sliznice vlhké. Vyvarujte se konzumace velkého množství uhlohydrátů – například ve formě cukru, čokolády nebo koláčů, protože kvasinky mají rády sladké. Vhodné je také vyhnout se bílému pečivu a příliš velkému množství tvrdých sýrů. V případě zjištění prvních příznaků vaginální mykózy zahajte léčbu vhodným přípravkem co nejdříve. Před aplikací vaginální tablety či vaginálního krému si nejprve důkladně umyjte ruce – zabráníte tak vniknutí dalších nežádoucích patogenů do pochvy. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: