Reflux

zánět jícnu jsem měla prokázaný před 5 lety, od té doby 2x endoskopie bez nálezu, netrpím na vracení šťáv, netrávím špatně, snažím se jíst vyrovnanou stravu, ale přesto mne občas pálí na hrudi, existuje nějaký lék, který lze užívat dlouhodobě? Užívala jsem emaneru a lozeprazol. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Inhibitory protonové pumpy (Emanera, Loseprazol a další) lze užívat v nutných případech dlouhodobě, ale vhodnější je podávání jen při obtížích nebo s přestávkami, protože dlouhodobá léčba je spojována s vzácnějšími, ale potenciálně závažnými nežádoucími účinky (osteoporóza, těžké střevní infekce atd.). Alternativou je podávání léků ze skupiny H2 blokátorů (Famosan, Ranisan atd.), které mají slabší účinek, ale při jen občasných obtížích mohou postačovat. Nezapomeňte na dietu, reflux se zhoršuje po konzumaci kávy, čokolády, při kouření, vlivem tučných jídel atd.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: